Preminuo Lazo Pajić, desna ruka Mladena Bajića

Lazo Pajić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika i najveći stručnjak za otkrivanje financijskog i gospodarskog kriminala, preminuo je u subotu rano ujutro od posljedica duge i teške bolesti.

28.8.2011.
13:42
VOYO logo

Pajić će ostati upamćen kao državni odvjetnik koji se najsustavnije, najupornije i najtemeljitije bavio otkrivanjem ratnog profiterstva.

Istraživao pljačku novca namijenjenog obrani Hrvatske

S istragom o pljački novca namijenjenog obrani Hrvatske započeo je 2002. godine, odmah po povratku u Državno odvjetništvo. Pajić je pravničku karijeru započeo u tužiteljstvu, ali se devedesetih, kao nepodoban za tužitelja po ondašnjim političkim kriterijima, povukao u odvjetništvo. No, kako ga nikada nije napustio tužilački nerv, prihvatio je poziv i u ožujku 2002. godine vratio se u Državno odvjetništvo. Imenovan je na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika i postao desna ruka Mladenu Bajiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah se primio istrage koju je policija otvorila 2000. godine prekopavajući po sumnjivim elementima rada Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Polazna točka bio je bankovni račun u austrijskom Villachu koji je otvorio ratni ministar obrane Gojko Šušak s ciljem da se preko njega prikuplja novac za obranu Hrvatske. Trebalo je puno vremena i upornosti dok se nije dobio kompletan uvid u taj račun, a preko njega podaci o nizu drugih računa preko kojih se prelijevao novac i završavao u privatnim džepovima.

"Preko računa u Villachu doznali smo za 88 drugih računa na koje su išli nalozi za plaćanje. Od desetak država u kojima su ti drugih računi otvoreni tražili smo daljnje podatke. Odgovore su dali Mađarska, Švicarska, Lihtenštajn, Cipar, Izrael....", rekao nam je Lazo Pajić u rujnu prošle godine, govoreći o rezultatima osmogodišnje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financije bivšeg premijera

Tada je ispričao da se pokradeni novac za oružje vraća u Hrvatsku preko sumnjivih off-shore kompanija osnovanih u poreznim oazama i to kroz velike projekte u turizmu i građevinarstvu. Upravo na tome tragu bile su istrage vezane za Hypo banku, proces Vladimiru Zagorcu i njegovi poduzetnički projekti, potom postupci koji su bili otvoreni protiv Miroslava Kutle, pa na kraju i istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Pajić je proljetos u više navrata, i to za vrijeme dok je Sanader bio u pritvoru u Salzburgu, boravio u Austriji vezano za istragu u Hypo banci, ali i financije bivšeg premijera. Otvori li se novi proces u odnosu na Hypo banku, sigurno je da će to biti na temelju rezultata Pajićeva rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo