PREMIJER ZNA ZAŠTO JE PROPAO POSAO S AVIONIMA: / 'Otprilike imamo ideju zašto nije zaključen posao sa zrakoplovima'

Image
Foto: Screenshot/N1
28.1.2019.
18:53
Screenshot/N1
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao kako vlada "ima ideju" zašto je propala prodaja izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj i da se daljnji postupci oko nabake aviona neće poduzimati dok se ne analizira taj slučaj.

Plenković je istaknuo kako na sastanku u ponedjeljak s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom nije pitao zašto nije uspjela ta prodaja jer za to nije bilo potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AMERIČKI VELEPOSLANIK: /

'Dokument koji sam spomenuo jutros nije tako važan. SAD i Izrael se nisu dogovorili, nema krivice RH'

Image
AMERIČKI VELEPOSLANIK: /

'Dokument koji sam spomenuo jutros nije tako važan. SAD i Izrael se nisu dogovorili, nema krivice RH'

"Nisam ga trebao to pitati, Kao što znate, radimo temeljitu analizu cijelog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i konzultacija s američkom stranom mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo", kazao je premijer, naglasivši kako će se ta analiza, koja je i dalje u tijeku, pojasniti u narednim tjednima, a da do njezinog dovršetka neće biti novih postupaka kupovine aviona.

'Bili su svjesni kako proces funkcionira'

Plenković se u ponedjeljak sastao s američkim veleposlanikom. On je potom u obraćanju novinarima govorio o dokumentu "koji je dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", kazao je Kohorst, da bi nekoliko sati kasnije priopćio kako dokument koji je dao premijeru nije toliko važan i kako su "njegove izjave medijima pogrešno interpretirane".

'Mislimo da imamo otprilike ideju'

Plenković je ustvrdio da američkog veleposlanika Kohorsta nije upitao kako to da posao nije zaključen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ga trebao to pitati. Mi, kao što znate, radimo temeljitu analizu cijeloga ovog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i iz dosadašnjih konzultacija s američkom stranom, mislim da imamo otprilike ideju zašto se to dogodilo", rekao je premijer.

Kada su ga upitali koja je to ideja, Plenković je rekao da će u sljedećim tjednima biti prilike "da se naša analiza pojasni, ona još uvijek traje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo