PLJUSKA HRVATSKOJ / Premijer prokomentirao presudu Europskog suda koji je stao na stranu obitelji malene Madine: 'Pozicija se nije promijenila'

Centar za mirovne studije traži ostavke, prije svega ministra Božinovića koji odgovara da ostavka nije na stolu

5.4.2022.
18:32
VOYO logo

Hrvatska je povrijedila pravo na život, stoji u presudi u slučaju pogibije afganistanske djevojčice Madine koja je postala pravomoćna. Potvrdilo je to Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava, čime Hrvatska Madininoj obitelji mora isplatiti 40 tisuća eura i snositi troškove suđenja. Centar za mirovne studije traži ostavke, prije svega ministra Božinovića koji odgovara da ostavka nije na stolu.

"Ova presuda za Hrvatsku znači veliku sramotu", kaže Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije, onog koji je obitelji pomagao od početka, unatoč svim pritiscima, i na volontere i na odvjetnike, pa sada traže hitnu smjenu ministra Božinovića, cijelog vrha MUP-a i državne tajnice Terezije Gras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada koja postupa odgovorno bi nakon ovakve presude morala smijeniti sve one koji su ovakve naredbe izdavali, ovakve slučajeve zataškavali i one koji su politički odgovorni", govori Pindulić.

Međutim ni ministar ni šef vlade ne vide tu direktnu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
presuda pravomoćna /

CMS traži smjene za malenu Madinu: 'Plenkoviću, ne možete više okretati glavu.' Božinović: 'Moja ostavka nije na stolu'

Image
presuda pravomoćna /

CMS traži smjene za malenu Madinu: 'Plenkoviću, ne možete više okretati glavu.' Božinović: 'Moja ostavka nije na stolu'


Hrvatska je prema Europskom sudu kriva jer nije učinkovito provela istragu o smrti djevojčice, povrijedila njeno pravo na život, nečovječno postupala prema djeci, obitelj nezakonito lišila slobode, a dio kolektivno protjerala iz Hrvatske. Zastupnica RH pred sudom za ljudska prava pojašnjava kako se presuda ne odnosi na sustav, te da će postupanje i odluke hrvatskih tijela moći preispitati domaći sudovi. A Božinović najavljuje akcijski plan kroz šest mjeseci.

Djevojčica Madina imala bi danas punih 10 godina, a umrla je pod vlakom, na pruzi, nakon što su je s obitelji natjerali da se vrati u Srbiju. Madinina majka Muslima Hussiny 2017. godine govorila je: "Pitala sam - Gdje je Madina? Izgubili smo je. Rekla sam sinu da upali svjetiljku da je potražimo. Ugledali smo je kako leži licem prema zemlji, sin joj je skinuo kapu, a krv joj je curila iz uha i nosa".

A nakon te tragedije, njena je obitelj prošla još i dva mjeseca detencije, gdje su bili zatvoreni u Tovarniku u kojemu se pakao samo nastavio. Nilab Hussiny, Madinina sestra 2018. je godine tvrdila kako je situacija i dalje jako loša. "Mama ima problema s glavom, teško diše, djeca plaču cijelo vrijeme, imaju problema, nema liječnika, nema ničega. Ne znam gdje se uopće nalazimo".


Unatoč svemu, Madinini roditelji, braća i sestre uspjeli su dobiti azil u jednoj od europskih zemalja, a sljedeći korak u Hrvatskoj mora biti temeljita istraga lanca direktnih krivaca, stoji u obrazloženju. Međutim nema te odluke koja može vratiti život djevojčice i zato je najvažnije da se takvo što nikada ne ponovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljusku Hrvatskoj u Mostaru komentirao je i premijer Plenković.

"Vrlo je jasno da je ova presuda vrlo individualnog karaktera, da nije riječ o nikakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlast RH. Stav Vlade može biti jedan jedini, a to provesti presudu i organizirati domaća tijela da provedu sve što ta presuda nalaže kako bi smo utvrdili koji su razlozi da je do te tragedije došlo", rekao je.

Upitan treba li Božinović podnijeti ostavku zbog ovoga, kaže: "Mislim da je on već sam na to odgovorio danas. Ovo je u krajnjoj liniji bila samo još jedna odluka suda vezano za prvu presudu, nije se pozicija promijenila što se toga tiče".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo