puno vrućih tema / Premijer Plenković najavio trenutno zamrzavanje cijene goriva, a o plagijatu kune na euru kaže: 'Neugodnost koja nije trebala'

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Najavio je da će donijeti uredbu po kojoj će se eurosuper zamrznuti na 11,37 kn, dizela na 11,29 kuna, a sada će smrznuti i cijenu plavog dizela na 6,50 kuna

7.2.2022.
15:15
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a obratit će se novinarima. Puno je aktualnih tema, od poskupljenja plina i nafte, do afere oko kovanice eura.

Plenković je potvrdio kako će se zamrznuti cijene goriva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo  o cijenama energenata i mjerama koje će Vlada donijeti kako bi građanima ublažili udara rasta cijena na kućne budžete. 
Imali smo i telefonsku sjednicu Vlade. Ponovno ćemo donijeti Uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosuper na 11,37 kn, to je cijena koja je bila posljednja dva-tri tjedana. Cijena dizela bit će 11,29 kuna. Donijeli smo odluku o limitiranju plavog dizela na 6,50 kn" rekao je Plenković. 

Dodao je i to da neće limitirati cijene ostalih naftnih derivata, pa tko hoće i ima više novca, a želi kvalitetnije gorivo, moći će ga nabaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK NIŠTA /

Ministar Božinović o COVID potvrdama: 'U ovom trenutku ipak ne razmišljamo o njihovu ukidanju'

Image
IPAK NIŠTA /

Ministar Božinović o COVID potvrdama: 'U ovom trenutku ipak ne razmišljamo o njihovu ukidanju'

Odgovorio je i na pitanje radi li Vlada sve što može te kasni li s mjerama i zašto je gorivo skuplje nego u susjednim zemljama: 

 "Mi smo reagirali u listopadu mjesecu, napravili smo odličan potez u tom trenutku. Živimo u tržišnom gospodarstvu, cijene ne određuju vlada. Voljeli bismo da cijena bude niža, u ovom trenutku smo napravili potez. Cijene variraju, imaju različite elemente. U Hrvatskoj je ona takva. Ako distributeri imaju prostora da još spuste cijene, ja sam za.  Mislim da su trošarine u prosjeku svega onoga u EU", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O plagijatu kune na euru

"Šteta. Mislim da je cijeli proces bio jako otvoren i transparentan. Bilo je jako puno prijedloga, njih više od 1300. Očito da je riječ o ljudima koji nisu vodili računa da živimo u svijetu gdje je sve praktički provjerljivo. Vidim da je taj mladi čovjek sam povukao prijedlog. Ako je vidio fotografiju, mogao je nazvati autora fotografije i pitati može li iskoristiti fotografiju kao predložak, da je spreman platiti... sve bi bilo OK", rekao je Plenković.

Image
Foto: Screenshoot

Dodao je i da su autori morali potpisati izjavu da su autorska prava njihova. 
"Neugodnost koja je nepotrebna", zaključio je i rekao da je bitno da komisija HNB-a nastavi dalje s procesom odabira motiva na kovanicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li možda natječaj trebalo voditi Ministarstvo kulture, a ne HNB, odgovorio je "to je što bi bilo, kad bi bilo". Rekao je da HNB također provodi proces kod odabira kovanice za 25.-u obljetnicu kune, pa su tako radili i ovaj natječaj. 

Na pitanje je li HDZ taj koji spušta rampu u raspravama o plagijatima, pa tako i u Saboru kada je bilo riječ o plagijatu HDZ-ova Vice Mihanovića u Osijeku, Plenković je vratio lopticu i rekao da to pitaju u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj mladi dečko (koji je pobijedio na natječaj kune na euru op.a) nema nikakvo s HDZ-om", rekao je. 

O ubojstvu u Rijeci

Na pitanje, hoće li se postrožiti Kazneni zakon nakon stravičnog ubojstva u Rijeci, odgovorio je da "nitko nema lijeka za kretene u svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to je fenomen koji se ciklički događa. Imamo ljude s očito velikim problemom samih sa sobom i počinitelji su teških ubojstava. Takvih očito ljudima ima među nama. Mi smo zakon toliko postrožili u odnosu na ranije, ako treba i još ćemo. I da postrožimo, kako ćete ovo izbjeći - da netko sjedi u kafiću i da se ovo događa? Budimo otvoreni, nažalost takvih ljudi ima među nama", komentirao je. 

Zekanović i većina u Saboru

Govorio je i o Hrvoju Zekanoviću koji je istupio i protiv svojih kolega među Hrvatskim suverenistima prozvavši ih za cijepljenje, nakon čega je napustio stranku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći krimen Zekanovića je što je rekao ono što mi govorimo otkad je cjepiva, što je rekao 'Cijepite se'. A ako želi biti dio vladajuće većine, neka kaže", poručio je za Zekanovića.

Plin u Zagrebu

Komentirao je i stanje u Zagrebu u kojem su poduzetnici, javne ustanove i bolnici dobili enormne račune za plin, a ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kritizirao je vodstvo grada zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

(Slavko Midžor/Pixsell)

"Zagrebačka plinara je odluke donosila, u ljeto kad se znalo da će biti poskupljenja, a država ranije. Ćorić je s pravom prozvao Zagrebački holding i aktualnu gradsku upravu. Ovo što se u Hrvatskoj događa, da imamo zamrznutu cijenu za kućanstva do 1. travnja sprječava udar na građane. Donijet ćemo cijeli socijalni paket da se to ublaži najviše moguće, govorim i o struji cijena i plina. Ovo su izvanredne okolnosti", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno nije htio dodatno komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je opovrgao šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka i rekao da za sad nema ništa od ukidanja ili ograničavanju korištenja COVID potvrda. 

O BiH

Plenković je izvijestio i da su imali zajedničku sjednicu HDZ-a i HDZ BiH te je rekao da im daju podršku u pregovorima koji će omogućiti promjene Ustava i izbornog zakona kako bi omogućili da Hrvati imaju svoje predstavnike u tijelima susjedne države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o Damiru Vanđeliću, rekao je: "Izbjegavam ga komentirati već dugo", ali je istaknuo da je Vanđelić "za članstvo u NO-u” mjesečno dobivao više nego što je premijerska plaća i usuglašavao se sa svim odlukama.

"To je potpuno deplasirano", kaže premijer i zapitao je li etički ispravno da netko, tko godinama sjedi u nadzornom odboru Ine i primao plaću od 25.000, sada, kad više nije u NO-u, upozorava na nepravilnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se moramo zapitati gdje je busola", kaže premijer i pozvao Vanđelića da se "sjeti tko ga je tako stavio, koliko je tamo bio i koliko je novca zaradio".

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo