SLUŽBENI POSJET /

Premijer odlazi u BiH u trenutku kad je srpski entitet izglasao prijenos nadležnosti BiH na R. Srpsku. Tenzije rastu

Svojom izjavom o Srebrenici, predsjednik Zoran Milanović podijelio je mišljenje u BiH

12.12.2021.
19:17
VOYO logo

Prije pet godina bio je to Plenkoviću prvi premijerski posjet nekoj zemlji. I s razlogom odabrana je Bosna i Hercegovina. Sutra ponovno dolazi, a ovako na odnose s Hrvatskom gledaju u snježnom Sarajevu.  

"Užasno, zato što je nepojmljivo da se tako komšije prema nama ponašaju, a naročito verbalno što nam Milovanović poručuje", poručila je jedna Sarajevka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima je jasno da je Hrvatska u ovom momentu jako neprijateljski nastrojena prema Bih iz kojeg razloga ne znam", kaže jedan Sarajlija. 

"Loše skroz mislim da politika RH samo iskorištava situaciju u BIH", smatra drugi Sarajlija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oštro /

Majke Srebrenice poslale Milanoviću poruku: 'Rudolf je ubijen u genocidu, a njegova majka Barbara protjerana'

Image
Oštro /

Majke Srebrenice poslale Milanoviću poruku: 'Rudolf je ubijen u genocidu, a njegova majka Barbara protjerana'

U zemlju, u kojoj je jedan entitet Republika Srpska u petak napravila korak ka odcijepljenu, hrvatski premijer kaže dolazi kao saveznik i prijatelj. 

"To je poruka dijaloga, uvažavanja, razumijevanja, cjelovitosti BIH i zalaganja da taj koncept koji je formuliran u Daytonu prije 26 godina, sad će biti obljetnica, da funkcionira", rekao je premijer Andrej Plenković.

Nije predviđen sastanak s Miloradom Dodikom ni Željkom Komšićem, no zato će neizbježna tema s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem biti i reforma izbornog zakona, gdje je stav Hrvatske jasan. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kaže: "S jasnom porukom da ćemo zaštiti i snažno lobirati za interese bih Hrvata, želimo da Hrvati budu jednakopravni, konstitutivni  narod i to je crta preko koje se ne smije prijeći". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li izjave Milanovića o genocidu u Srebrenici naštetile, Jandroković tome ne želi pridavati pažnju. 

"Postoje genocidi i genocidi, žrtve i žrtve nije sve isto, to je laž", ranije je rekao predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tenzije su dignute na najvišu razinu. Još i više jer za tjedan dana nakon Plenkovića u tu zemlju stiže i Milanović na obljetnicu Bijelog puta za Novu Bilu I Bosnu Srebrenu. 
U izboru između Plenkovića i Milanovića Sarajlije gotovo jedinstvene. 

Na pitanje - Plenković ili Milanović, Sarajlije odgovaraju: 

"Plemenković (Plenković op.a)mislim, da je malo bolji nego Milanović...", rekao je jedan Sarajlija.

"Ni jedan ni drugi. Milanović me iznenadio, za njega sam glasala, ali danas ga više ne volim. A Plenkovića nikako", rekla je Sarajevka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na isto pitanje malo dalje u Kiseljaku s većinskim hrvatskim narodom:

"Milanović kada je dodijelio medalje 4 gardijske brigade HVO-a, nas pripadnike je učinio ponosnim što nitko do sada nije, tako da svakako Milanović", rekao je jedan građanin. Drugi kaže: "Milanović nije imao prilike da puno toga uradi, Plenković je imao i uradio je, ali Zoki je napravio revoluciju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nakon Sarajeva, odlazi i u Mostar. Upravo utjecaj prema Hrvatima u BIH je jedini moguć, kaže analitičar Vidmarović, a od posjeta očekuje ...

Politički analitičar Branimir Vidmarović o svemu kaže: "da bi to trebalo biti konstruktivno i dobro, jer naš premijer je igrač Bruxellesa i može igrati pozitivnu ulogu ako nastupi kao glas koji poziva na jedinstvo sva tri entiteta, ako se fokusira na integrativnost Federacije BIH". 

Posjet je ne samo politički, već i gospodarski. A uz teme plinifikacije BiH, ali i potpore europskom putu, također će se razgovarati i o boljoj suradnji i većoj europskoj pomoći susjednoj zemlji oko ilegalnih migracija. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo