PREMIJER O TRGOVINSKOM RATU, REFORMI OBRAZOVANJA, POREZU NA NEKRETNINE...: / 'Trebamo više senzibilizirati javnost'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
14.8.2017.
14:08
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na hrvatskim otocima te njihova razvoja, naglasio je da je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova.

'Vlada će nastojati dati dodatni impuls razvoju Hvara i svih hrvatskih otoka te njihovom položaju u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske. Prije svega tako da nakon više od 20 godina donesemo novi Zakon o otocima', poručio je Plenković te dodao da je kao jedan od bitnih prioriteta u program za razvoj i gadnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj. Premijer je najavio i bolju prometnu povezanost otoka s kopnom.prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most

Komentirao je i plan izgradnje Pelješkog mosta te poručio da se projekt nastavlja bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije nego što se riješi pitanje granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu', kazao je Plenković te dodao kako ne očekuje nikakav međudržavni spor između Hrvatske i BiH.

Image
IZETBEGOVIĆ I DALJE PROTIV: /

'Hrvatska ne smije graditi Pelješki most! Ignoriraju se desetljećima stari zahtjevi BiH'

Image
IZETBEGOVIĆ I DALJE PROTIV: /

'Hrvatska ne smije graditi Pelješki most! Ignoriraju se desetljećima stari zahtjevi BiH'

O kurikularnoj reformi

Komentirajući navode prema kojima Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete natječaja za voditeljicu eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu te da ministrica obrazovanja već mjesec dana čeka očitovanje Dijane Vican, predsjednice posebnog stručnog povjerenstva za strategiju obrazovanja koje je izabralo Culej, premijer je kazao kako Dijana Vican ima njegovu punu potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima', kazao je premijer.

Porez na nekretnine

O odgodi uvođenja poreza na nekretnine, premijer je kazao da je čitav proces odgođen jer se Zakon i sve što on nosi mora jasnije predstaviti građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi. Činjenica da se taj porez naziva porez na nekretnine izazvao je veliku buru u javnosti i mislim da trebamo više senzibilizirati javnost o sadržaju tog zakona. Trebamo održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava i kada dođe vrijeme ocijeniti kada da idemo s tim', poručio je Plenković dodajući da je porez na nekretnine bio manji dio porezne reforme i da je o odgodi razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Trgovinski rat

Osvrnuo se i na Tolušićevu odluku o povećanju naknada na uvoz voća i povrća koja je kasnije povučena te je kazao kako je taj pravilnik donesen bez konzultacija s Vladom i bez potrebne procedure na razini užeg kabineta. Dodao je kako ministar Tolušić i dalje uživa njegovu podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmjenjen i to je sve', rekao je Plenković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo