PREMIJER KOMENTIRAO AFERU SMS: / 'Što više informacija izlazi, to je sve gore i lošije. Mislim da ću se danas vidjeti s Brkićem'

Image
Foto: N1

Plenković je govorio i o zakonima o udomiteljstvu i pobačaju, odnosima u koaliciji...

27.11.2018.
15:59
N1
VOYO logo

Nakon što je u Saboru branio proračun, premijer Andrej Plenković je komentirao novi Zakon o udomiteljstvu, Zakon o pobačaju, ali i aferu SMS, javlja N1.

Sa aferom SMS povezuje se Plenkovićev zamjenik u stranci Milijan Brkić. "Nismo se vidjeli, mislio sam da ćemo se vidjeti danas. Očekujem da se afera rasvijetli do kraja. Što više informacija izlazi u javnost, to izgleda sve gore i sve lošije. Nisam istražitelj niti policija. važno je da se utvrde činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavimo se aferom u kojoj je jedna od glavnih tema bila fabrikacija. Ako se tim jedna skupina ljudi bavila duže vremena, onda je nužno da se rasvijetle te teme. Ja kao premijer nemam uvida u istragu. Imam dovoljno političkog iskustva da zadržim oprez, ali sve što se ovoga tiče postaje sve lošije i zahtijeva, po meni, daljnje korake", rekao je Plenković.

Kazao je da je s Brkićem o toj temi razgovarao kad je afera počela te da nakon toga nisu razgovarali o tome. Rekao je da je svjestan političke odgovornosti te da će se o tome politički raspraviti unutar stranke kada za to dođe vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće prihvatiti amandman HNS-a

Kazao je kako Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a prema kojem bi se udomljavanje dopustilo životnim ili neformalnim životnim partnerima. "Taj zakon se kvalitetno pripremao, on je kvalitetan okvir da se poboljša udomiteljstvo u Hrvatskoj", rekao je Plenković. Dodao je da su u zakon ugrađena bolja rješenja nego te da svaka stranka ima svoja načela i vrijednosti. "Tako ih ima i HDZ koji o ovome ima jasan i principijelan stav. Moj osobni stav reflektira upravo ovakav sadržaj zakona kakav smo uputili u Sabor", rekao je Plenković. Ne misli da se ovime krši članak 14 Ustava a kaže i kako parlametarna većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana.

"Nisam primijetio da je u vrijeme prvog čitanja bilo ove rasprave. Pogledajte malo zapisnike, nastup ministrice Murganić. Imam dojam da je kampanja krenula malo kasnije. To ništa ne mijenja u smislu konzistentnosti našeg stava. Vidjeli ste ovdje stranke i zastupnike koji nemaju trunke konzistentnosti - mislim konkretno na Most", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Načelno smo za besplatne udžbenike'

Govoreći o zahtjevu kluba Milana Bandića za besplatnim udžbenicima kazao je kako je HDZ u načelu za besplatne udžbenike, ali sve treba precizno izračunati. Rekao je i kako svakak parlamentarna većina i koalicija zahtijeva fleksibilnost, dijalog i komprimse. "Postoje teme oko kojih se lakše dogovorimo, postoje teme na kojima se u ovo vrijeme, a vrijeme je usvajanje proračuna, malo više gleda kako će najšira javnost na neke teme gledati i kako će se skupiti neki politički poen. Ja na to gledam kao na dio političke utakmice".

Komentirao je i Zakon o pobačaju, koji prema najavama ministra Kujundžića neće biti donesen prije veljače 2019. što je i rok koji je dao Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko se razumijem rok je instruktivan. Ovo je tema koja je sam po sebi izrazito kompleksna... ona zahtjeva dužno vrijeme, pozornost i raspravu o tome. Ova tema nije bila u programu Vlade, došla je slijedom ustavne tužbe za koju je Ustavni sud uzeo dosta vremena da je riješi - 25 godina. Ustavni sud je rekao da bi bilo dobro da se donese novi zakon i da se posebno radi na edukativnim mjerama. Nije se govorilo o kateogrijama mijenjanja temeljnog okvira koji postoji. Pristupit ćemo detaljno, ali vrlo obazrivo. Ako ispadne da ovi rokovi nisu dovoljni, tražit ćemo produženje roka od Ustavnog suda", rekao je Plenković, prenosi N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo