MINISTARSTVU 5 POSTO MANJE / Poljoprivrednici: 'Najveći smo gubitnici proračuna'. Ministrica: 'Krivo ga čitaju....'

Od Vlade traže još 560 milijuna kuna u proračunu jer jedino tako mogu biti konkurentni europskim poljoprivrednicima

3.11.2019.
18:36
VOYO logo

Hrvatski poljoprivrednici su najveći gubitnici novog proračuna - požalili su se danas predstavnici poljoprivrednih udruga. Tvrde da je proračun Ministarstva smanjen za pet posto. 

Od Vlade traže još 560 milijuna kuna u proračunu jer jedino tako mogu biti konkurentni europskim poljoprivrednicima. No, ministrica im odgovara da krivo čitaju proračun te da su poticaji nikad veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaganje truda, vremena i novca u proizvodnju s neizvjesnim povratom uloženog sudbina je svakog poljoprivrednika.

"Do kraja proizvodne godine vi ne znate da li nešto imate ili ne. To je tvornica pod vedrim nebom i sve dok ne završi godina, do dvanaestog mjeseca ne znate je li nešto ima ili nema", rekao je poljoprivrednik Dean.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine je Hrvatska uvozila 67 posto poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Zbog nedostatne vlastite proizvodnje i nemogućnosti pariranja uvoznoj konkurenciji iz Udruge nezavisnih hrvatskih seljaka tvrde da je 60 tisuća proizvođača mlijeka propalo. Novim proračunom, kažu, poljoprivrednici su postali najveći gubitnici jer su oštećeni za 350 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo od predsjednice republike i Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove jer u ovom trenutku po Ustavu mi nemamo dovoljno hrane. Naša nacija će bit gladna", 
rekao je za RTL Danas Mato Mlinarić iz Nezavisnih seljaka Hrvatske.

Predstavnici udruga krivo čitaju proračun, tvrdi ministrica. Istina, sredstva su smanjena za pet posto, kaže Vučković, ali ne u dijelu poticaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o uštedama, učincima racionalizacije, spajanjima i o učinkovitom korištenju javnih sredstava za potrebe administracije i za pokrivanje materijalnih troškova", napominje ministrica pljoprivrede, Marija Vučković.

Izdvajanja veća nego ikad

Naprotiv, kaže ministrica, izdvajanja za poljoprivredu su veća nego ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno su sve vrste potpora, kad govorimo o izravnim plaćanjima, plaćanjima za osjetljive sektore, državnim potporama, potporama male vrijednosti, i programu ruralnog razvoja veći za 340 milijuna kuna. Nikad veći", dodaje Vučković.

No, poljoprivrednici kažu da dobivaju samo 80 posto moguće potpore. Traže da im se poticaji isplate u punom iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da se uvrsti u proračun 560 milijuna kuna i da se hrvatskom seljaku isplati poticaj u stopostotnom iznosu kao i svakom europskom", kaže nam Tihomir Jajić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Na pitanje zašto nisu reagirali prije nego je Vlada prihvatila novi proračun, seljaci kažu da iz ministarstva nisu bili informirani o manjem izdvajanju. Ne misle da je prekasno za intervenciju i uzdaju se u amandmane saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će u Hrvatskom saboru doći do rasprave o tom umanjenju proračunskih sredstava i bilo bi dobro da ministrica ima čvrste argumente da brani to umanjenje. Smatramo da u ovom trenutku to ministrica nema", govori Stjepan Kunovec iz Hrvatske udruge poljoprivrednih proizvođača Središnje Hrvatske.

Ako njihovi zahtjevi ne budu uvršteni u državni proračun, predstavnici udruga najavljuju da će se za svoja prava boriti prosvjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo