KRENUO JE PROCES UVOĐENJA EURA, PREDSJEDNIK UPRAVE VELIKE BANKE: / Ključne su iduće 2 godine

Image
Foto: PIXSELL

'Put prema euru ne smije biti svrha samom sebi, već mora imati razlog, a to je prosperitet društva', kazao je Schöfböck

13.12.2018.
22:49
PIXSELL
VOYO logo

Realan scenarij ulaska Hrvatstke u eurozonu je između 2023. i 2025. godine, a većina je kriterija već ispunjena. Premijer Andrej Plenković u posljednje je vrijeme više puta spomenuo taj cilj, a prije deset dana održana je i prva sjednica nacionalnog vijeća koje će nadzirati proces ulaska Hrvatske u eurozonu, odnosno promjenu valute iz kune u euro.

Image
OTKRIVENO DO KADA ĆEMO UVESTI EURO: /

I kune i eure moći ćemo koristiti tek 15-ak dana. Evo što će biti s cijenama i kreditima u kunama

Image
OTKRIVENO DO KADA ĆEMO UVESTI EURO: /

I kune i eure moći ćemo koristiti tek 15-ak dana. Evo što će biti s cijenama i kreditima u kunama

Kao što smo već pisali, mogućnost plaćanja i u kunama i u eurima trajat će prilično kratko, samo 15-ak dana. No zato će mnogo dulje postojati obveza isticanja obiju cijena, najmanje šest mjeseci, kako bi se izbjegao drastični rast cijena i zaokruživanje na višu vrijednost. Procjene govore da bi zbog uvođenja eura potrošačke cijene mogle rasti za 0,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Euro za prosperitet društva'

Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schöfböck kazao je kako hrvatskom društvu ulazak u eurozonu može donijeti brojne dobrobiti, iako će banke zbog uvođenja eura osjetiti pad prihoda zbog gubitka mjenjačkih poslova, prenosi Poslovni.

"Put prema euru ne smije biti svrha samom sebi, već mora imati razlog, a to je prosperitet društva", kazao je Schöfböck. Istaknuo je kako će se, po njegovu mišljenju, svjetsko gospodarstvo za dvije godine "ohladiti", a Hrvatska to vrijeme mora iskoristiti za ekonomsku prilagodbu radi ulaska u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se očekivati rast BDP-a između 2.5 i 2.8 posto

Što se tiče kretanja na domaćem gospodarskom planu, ove godine može se očekivati rast BDP-a između 2,5 i 2,8 posto, istaknuo je direktor ekonomskih istraživanja Alen Kovač.

"Rastemo brže od Europske unije, ali i sporije od usporedivih država", naglašava Kovač. Kao rizike koji navodi inozemne faktore - trgovinski rat, brexit i pitanje talijanskog deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ekonomist Erste banke istaknuo je kako iduće godine očekujemo povrat investicijskog rejtinga Hrvatske kao krune fiskalne konsolidacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo