PREDSJEDNIK SABORA O MOLITELJIMA I ABORTUSU: / 'Ne vidim problem da se gay pride održava i ispred crkve'

Image

U emisiji 'Nedjeljom u dva' na Hrvatskoj televiziji danas je gostovao predsjednik Sabora Božo Petrov.

23.10.2016.
14:29
VOYO logo

Logično je da se partneri drže dogovora, komentirao je Petrov prijetnje da će Most izaći iz Vlade, ako se HDZ ne bude držao dogovora.

"Predsjednik Sabora je dobra pozicija ako želite kontrolirati dnevni red. Jedna od stvari za koje se zalažemo od početka je da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi", kaže Petrov kojem je neprihvatljivo da zastupnici ne dolaze na posao, a primaju 16.000 kuna plaće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toga u privatnom sektoru nema!"

"Postigli smo dogovor da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek ću pokušati mirnim načinom riješiti probleme. Ako sam dobio garanciju, možemo pokušati na takav način. Cilj nam je vratiti dignitet Saboru i da zastupnici dolaze na radno mjesto", kaže Petrov, no put do toga bi mogao biti dug jer puno zakona treba promijeniti da bi se zastupnike moglo kažnjavati zbog nedolaska na posao.

O stalnim sukobima s Ivanom Pernarom kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam doživio to kao sukob. Drago mi je da je zastupnik Pernar aktivan. Volio bih da je više takvih. On koristi često priliku da ide u javnost s onim s čime se ne ide često u javnost", pohvalio je Petrov Pernara i dodao kako Sabor treba biti mjesto rasprave.

"Može li čovjek koji je prepisao više od 70 posto diplomskog rada biti zamjenik predsjednika Sabora?", pitao ga je Stanković, aludirajući na Milijana Brkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću se etike držati za ono za što smo mi odgovorni. Odgovornost prepuštam onima koji su te ljude birali. Volio bih da su birači koji su dali glas HDZ-u i SDP-u na isti način i u istom omjeru traže odgovornost", brani se Petrov od napada i dodaje:

"Nemojte tražiti od nas da s 13 ruku mijenjamo državu. Mi se u tome trudimo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov očekuje da će do kraja konstituirajuće sjednice Mostov prijedlog o tri preferencijalna glasa za direktno biranje zastupnika zaživjeti nakon dva čitanja i javne rasprave.

"Mislim da su preferencijalni glasovi bitniji za lokalne izbore nego za parlamentarne", dodaje Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sam pišem svoje govore'

'Političke govore pišem sam. Zaista se rijetko dogodi situacija da ga ne stignem napisati, ali 95 posto svega što sam bilo gdje rekao je moje i sam sam te govore napisao', rekao je Petrov na pitanje o tome piše li njegove govore Ivica Relković.

'Gay pride unutar crkvenog prostora bila bi provokacija'

Petrov je u 'Nedjeljom u 2' govorio i o molitvenim skupovima ispred bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kada sam rekao da skupovi ljudi koji mole ispred zdravstvenih institucija mi ne smetaju, znao sam da će uslijediti osude. Za mene je svatko tko se bori na način da ne ugrožava nekog drugoga u redu. Treba dati podršku svim skupinama, pa i molitelje trebamo podržati jer je to demokratsko pravo koje ne ugrožava nikoga', rekao je Petrov ali je dodao da je nedopustivo da je iz zdravstvenog sustava procurila informacija o tome kada neka žena ide na abortus.

Stanković ga je potom upitao bi li bio protiv toga da se gay pride održava ispred crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi bilo ispred crkve na ulici, ne vidim problem. Unutar crkvenog prostora bila bi provokacija", rekao je Petrov.

'Nismo se odrekli Jurline Alibegović'

Na pitanje zbog čega se Most odrekao bivše ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, Petrov kaže da će oformiti stručni tim u kojem će ona biti. Ne radi se o tome da je Most nezadovoljan s njom, a glavni je razlog promjene taj što su htjeli da ministar uprave i potpredsjednik Sabora budu ista osoba, pa je zbog toga odabran Ivan Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor o prijetnjama novinara

Hrvatsko novinarsko društvo je u svijetlu nedavnih i sve češćih prijetnji novinarima zatražio da Sabor na jednoj od svojih sjednica raspravlja upravo o tom problemu.

'Kada to pitanje dođe do mene, rado ću raspravu o tome staviti na dnevni red Sabora', rekao je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo