u sridu / Predsjednici se ovo nije smjelo dogoditi: javnost je od početka trebala znati sve o putu u SAD

Image

Prva velika pogreška učinjena je već prvi dan posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama

Ivan Klarić

7.1.2017.
14:55
VOYO logo

Pravu političku buru proteklog je tjedna stvorilo višednevno putovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Ismijavanje na društvenim mrežama, prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nedorečena naknadna objašnjenja prirode puta u daleki SAD, nešto su što nije trebalo ni predsjednici, a ponajmanje njenom Uredu.

Reagirali su tek kada je sve prešlo na neku višu razinu, nakon što su protiv predsjednice podnešene tri prijave Povjerenstvu. I onda su tek krenuli pojašnjavati putovanje Kolinde Grabar-Kitarović u Ameriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sumnjamo da su neki od sugovornika predsjednice tražili da se informacija o susretu s predsjednicom Hrvatske ne objavi u medijima, ali to predsjednicu i njen Ured ne opravdava za skoro pa početnički amaterizam.

Prva velika pogreška učinjena je na početku. Da su u priopćenju o putu Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Američke Države jasno naznačili kakva je priroda njenog puta u jednu od najmoćnijih zemalja svijeta, cijela ova afera ne bi se dogodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su samo istaknuli da predsjednica ide u službeni posjet prilikom kojeg će se susresti i s nekim važnim tamošnjim političarima, predsjednica ne bi danas bila predmet ismijavanja u jednom dijelu javnosti.

Iako, treba biti pošten pa reći da bi je jedan dio javnosti ismijavao i da je njen Ured odmah na početku reagirao kako je trebao reagirati i otkrio važnije detalje njenog putovanja u Washinghton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Hrvatska treba voditi proaktivnu vanjsku politiku. Da, odlična je vijest da se predsjednica, ako su informacije točne, sastala i s nekim ljudima od povjerenja novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali je loše što se o tome detaljnije i na vrijeme nije izvijestila hrvatska javnost, građani koji su Kolindu Grabar-Kitarović izabrali za predsjednicu i građani koje na kraju krajeva ona predstavlja i u Washinghtonu i u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Zakašnjela reakcija predsjednice i njenog Ureda teško će sanirati štetu koja je sad poveća. Negativno nastrojenu javnost više ne zanima s kim se to sastala predsjednica i o čemu je razgovarala te kakvi su rezultati tih razgovora. Građani, s potpunim pravom, traže objašnjenje zašto ih se na vrijeme nije upoznalo zašto, zbog čega i radi koga predsjednica ide u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je najveći poraz predsjednice, a možda puno više njenog Ureda.

Možda je predsjednica u Washinghtonu obavila sjajne stvari za Hrvatsku, ali to, zbog njihovih pogrešaka, javnost toliko ni ne zanima. Da je tome tako, dovoljno se osvrnuti na pisanje gotovo svih medija zadnjih dana i na rasprave na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O susretima sa senatorom, vjerojatnim novim ministrom SAD-a i mnogim drugima, a informacije s Pantovčaka govore da se radilo o više od desetak sugovornika, malo tko danas govori. Svi pričaju samo o tome kako danima javnost nije znala prirodu odlaska predsjednice države u SAD.

To je šteta koju, zasad, Ured predsjednice, pa ni sama predsjednica, ne uspjevaju sanirati. I to je njihov najveći problem, ali i opomena kako javnost od prvog dana ubuduće mora biti upoznata sa svime. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču