samo interes ne znači puno /

Predsjednica u Kataru: koliko ovakvi susreti stvarno mogu pomoći hrvatskim poduzetnicima?

Predsjednica Republike je u dvodnevnom posjetu Kataru. U delegaciji s njom su i šefovi desetak hrvatskih tvrtki koji ciljaju na jačanje svoje prisutnosti na tržištu te države

22.4.2017.
18:13
VOYO logo

No, kako ovo nije prvi put hrvatskog državnog vrha toj zemlji postavlja se pitanje koliko ovakvi susreti stvarno mogu pomoći hrvatskim poduzetnicima? 

Jutro je za predsjednicu počelo susretom s premijerom Katara šeikom Al Thanijem na čiji je poziv stigla u Dohu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su o vojnoj i gospodarskoj suradnji. Hrvatska u Katar izvozi proizvoda i usluga u vrijednosti od 50 milijuna eura.

"Ja sam uvjeren i da će ovaj posjet donijeti nove poslovne ugovore, na današnjem sastanku sa premijerom Katara iskazan je interes za nekoliko sektora, od turizma, IT-a, energetike, a posebno želim naglasiti da su zainteresirani za našu prehrambenu industriju", izjavio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali samo interes ne znači puno, bitno je graditi odnos – poručuje arhitekt Otto Barić, sin legendarnog nogometnog trenera koji je projektirao rukometnu dvoranu u Dohi vrijednu 150 milijuna eura. 

"Najvažnije stvar u arapskom svijetu pa tako i u Kataru je steći povjerenje, a jednom kada se stekne onda je puno lakše, al to traje i traži dosta veliki napor", smatra Barić.

Nije ovo prvi posjet državnog vrha Kataru. 2012. godine tadašnji predsjednik Ivo Josipović predvodio je delegaciju. Obećanja i očekivanja su bila velika – ali malo se realiziralo. Radimir Čačić bio je i 2003. godine.

"Otvoren je cijeli spektar razgovora, došlo je do ponude za LNG terminal na Krku koji je HDZ-ova Vlada tada zaustavila. Krivo loše, ali je to tako, nakon drugog posjeta, ponovno se to dogovaralo, ali propustio je realizirati to Vrdoljak", kazao je Čačić, bivši potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako političko lobiranje može pomoći, treba reći da i Katar ima zakon o javnoj nabavi i – u natječajima se biraju, barem prema zakonu, oni najbolji ponuđači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo