PREDSJEDNICA SE ŽUSTRO BRANILA PRED KAMERAMA: / 'Vi gledate formu, a ne sadržaj. Nije važno jesu li me primili u Bijelu kuću...'

Image
Foto: Nova TV

Predsjednica tvrdi da je u prve dvije godine svog mandata donijela stabilnost institucija, kontinuitet države, zajedništvo, sinergija rada te niz vanjskopolitičkih ciljeva.

20.2.2017.
19:42
Nova TV
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u velikom intervjuu za Dnevnik.hr komentirala je ostvarenje izbornih obećanja, vanjsku i unutarnju politika, suradnju s bivšima i sadašnjim premijerom, ali i odnos Hrvatske i Srbije.

Na prvo pitanje Mislava Bage o tome što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović misli, koje kvalitete je donijela u prve dvije godine mandata, predsjednica je poručila da su to "stabilnost institucija, kontinuitet države, zajedništvo, sinergija rada te niz vanjskopolitičkih ciljeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega, zbog specifičnosti situacije, da su se u dvije godine promijenile tri Vlade, rekla bih stabilnost institucija, kontinuitet države i državne politike. Zadržali smo stabilnost institucija. Nadalje, promjena jednog političkog diskursa, uveđenje jednog višeg koncepta zajedništva, sinergija rada, možda pozitivno natjecanje, radije nego spuštanje i ponižavanje drugih. Isto tako i niz vanjskopolitičkih inicijativa, počevši od inicijative triju mora, pozicioniranja Hrvatske u EU i NATO-u i općenito na svjetskoj sceni, gospodarska diplomacija i slično." pojasnila je.

Kada ju je Bago prozvao da je ispunila malo od onoga što je obećavala, samo je kratko odgovorila "Ne bih se složila da se malo toga ispunilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam išla na na ruku HDZ-u

KOLINDINE DVIJE GODINE: 42 posto građana misli da predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a

Image
KOLINDINE DVIJE GODINE: /

42 posto građana misli da predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a

Image
KOLINDINE DVIJE GODINE: /

42 posto građana misli da predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a

Kada je Mislav Bago istaknu da ona tek sukreira vanjsku politiku, nacionalnu sigurnosti i stabilnost institucija. predsjednica se

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospdine Bago, ja sam bila jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mojeg mandata, kada su izbori bili takvi i kada je proces konzultacija bio takav da je mogao krenuti u bilo kojem pravcu, da sam podlegla bilo kakvim političkim pritiscima. Držala sam se slova Ustava i Zakona, i tu se pokazalo zašto je jedan neovisni Predsjednik, odnosno Predsjednica, izravno izabran od naroda, od građana... Voditelj ju je ispravio: "Vas je kandidirao HDZ".

"Jesam. Međutim, nakon stupanja na dužnost, istupila sam iz stranke." rekla je Grabar Kitarović, i istaknula kako "apsolutno nije" išla na ruku HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedila kritiziranje predsjednice s napadom na gay klub

PREDSJEDNICA SE OGLASILA S ‘MALIM’ ZAKAŠNJENJEM: ‘Osuđujem svaki oblik nasilja i nesnošljivosti’

Predsjednica ne vidi porast mržnje u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekla da je došlo do porasta netolerancije, upravo suprotno. Mislim da još puno posla predstoji pred nama, da moramo raditi na tome, toleranciji prema svim građanima u društvu, prema svim političkim opcijama. Međutim, politički diskurs je puno drugačiji, postoji veće poštovanje prema institucijama i da, još uvijek nažalost ima govora mržnje u našem društvu. Još uvijek ima jako ružnih naziva." ocijenila je Kolinda, rekla je dodavši da uvijek prva reagira na nasilje.

Kada ju je Bago podsjetio da je zadnja reagirala na suzavac bačen na klub Super Super, počela je pričati o govoru mržnje prema njoj kao institucijii.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reagiram uvijek kad je u pitanju nasilje i dopustite mi da reagiram sukladno informacijama koje imam. Naravno, treba osuditi svako nasilje. Gospodine Bago, svaki dan se događa nasilje u obiteljima u Hrvatskoj, događa se nasilje u školama, događa se bullying, događa se nasilje na ulici. Dakle, bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija, govor mržnje koji osjećam prema institucijama i sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija u Hrvatskoj da reagiraju pa i od cijelog društva. Da se konačno uljudimo i da počnemo jedni prema drugima nastupati s tolerancijom i poštovanjem.

HOS-ovca ploča nema veze s žrtvama

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Za ploču u Jasenovcu kazala je kako je to bio vandalizam, iako “nije imala veze s poginulima u Jasenovcu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ploča nije usmjerena na ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, što duboko poštujem" te se pravdala da nisu reagirali ni njeni prethodnici ni prošle Vlade.

'Bijela kuća nije mjerilo uspjeha'

NJIHOVIH OSAM SEKUNDI: Video otkriva kako je uistinu izgledao ‘susret’ Kolinde i američkog potpredsjednika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i kako je zadovoljna odrađenim poslom u SAD-u te da posjet Bijeloj kući nije mjerilo uspjeha.

Predsjednica i dalje stoji kod svojih argumenata oko putovanja u Ameriku. Ponovila je kako je otišla kako bi “pozicionirala Hrvatsku kao značajan faktor”. Pritom je oplela veleposlanike “koji ne provode državnu politiku nego rade protiv nje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko puta bili ste u SAD-u, niste imali ni jedan susret na visokoj razini”, konstatirao je voditelj. “Vi gledate na formu, a ne na sadržaj. Ja sam vrlo zadovoljna postignutim. Nije važno jesam li primljena u Bijelu kuću ili ne”, odgovorila mu je.

"Žao mi je da je Đikić otišao iz Hrvatske. Nije problem Barišić, problem je cijeli sustav", komentirala je aferu s ministrom znanosti koja je rezulitrala odlaskom jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na odnos s Plenkovićem usporedbi na na onaj sa Milanovićem.

“Imamo osjećaj da vam nedostaje Zoran Milanović, u njegovo doba imali ste prostora za djelovanje, a sad je u javnosti fokus preuzeo Andrej Plenković. On je trenutačno broj jedan, preuzeo je sav političko medijski prostor”, kazao je Bago. Predsjednica se s tom tezom nije složila "Žalim jer s Milanovićem nismo imali bolji odnos. Vjerujem da bismo zajedničkim radom postigli više" rekla je te dodala "da se njezin glas čuje te da ima stav koji se, ne mora svima svidjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo