odgovorila na sučeljavanje / Grabar-Kitarović: 'Milanović se silno trudi sebi dati više pozornosti dok ja obavljam državničke dužnosti'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Kampanja će doći kad dođe vrijeme, a kad kandidati predstave programe, rado ću razgovarati sa svima njima o raspravi i debati', kazala je predsjednica

18.10.2019.
15:20
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u petak u Sisačko-moslavačkoj županiji poziv predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore na predizborno sučeljavanje. 

"Ja nemam uvjeta, nitko od nas nije kandidat. Milanović se silno trudi sebi dati više pozornosti dok ide Hrvatskom i traži način kako se promovirati, a ja obavljam državničke dužnosti. Kampanja će doći kad dođe vrijeme, a kad kandidati predstave programe rado ću razgovarati sa svima njima u raspravi i debati. O čemu ćemo sad razgovarati ako netko nema program, a ide s pošalicama, napadima ili idejama koje nisu ostvarive? To je neozbiljno", poručila je predsjednica Zoranu Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Komentirala je i raspravu o suživotu Hrvata i Srba u Vukovaru. Rekla je kako ne treba podcjenjivati ni Hrvate ni Srbe koji su bili spremni na zajednički suživot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijeće je većinom glasova donijelo odluku o tome da je postignuta razina suživota za koji bih vam ja, kao osoba koja je radila u mirnim reintegracijama od Afganistana pa diljem svijeta, rekla da su postignuti puno veći uspjesi nego što se itko nadao.

Nemojmo to podcjenjivati i nemojmo podcjenjivati niti Hrvate niti Srbe koji su u tome sudjelovali i koji su imali dovoljno hrabrosti dogovoriti se o zajedničkom životu. Hrvatska je tada pokazala da ne želi više rat nego je pristala i na neke uvjete. Iako ja vjerujem da se to moglo riješiti i vojnim putem. Međutim, hrvatsko državno vodstvo i narod pokazali su da ne žele rat, da žele mirnu državu, budućnost, suživot sa Srbima i drugim nacionalnostima", izjavila je Grabar Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pala je odluka: U Vukovaru se nisu stekli uvjeti za veća prava Srba

Drama na sjednici: Penavi dali statut na ćirilici, on ga bacio na pod! 'Vaši su uzori četničke šubare!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravde nema bez pomirenja i nema ni budućnosti"

"Ono što je meni bitno jest odluka koju je donijelo Vijeće da još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično jer i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota većinskog naroda i manjina, dakle da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda.

Ja vjerujem kad se riješi pitanje zlodjela koji su počinjeni u Vukovaru, kad se riješi pitanje na koje sam pozvala prije nekoliko dana u Vukovaru kad sam rekla da je naše pravosuđe zakazalo, da se u međunarodnoj zajednici zauzimamo za međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti, e pa napravimo to i u vlastitoj državi", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad koji je bio posve razrušen, tisuće branitelja i civila koji su tamo ubijeni, mučeni, silovani, oni nisu doživjeli pravdu. E pa, oprostite, prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u neke korake koji će omogućiti svima da se osjećaju sigurni u Hrvatskoj, da više ne razgovarano o tome, nego o budućnosti kako zaposliti ljude u Vukovaru, kako zaustaviti iseljavanje iz Vukovara.

Ne podcjenjujem nijedno pitanje, nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu: ''Dajte nas pustite na miru da živimo'. Ako ja mogu pomoći razgovorima između srpske zajednice, većinskog hrvatskog naroda i branitelja, to ću učiniti. Odluka Ustavnog suda je bila da Vijeće donese rješenje o tome jesu li se stekli uvjeti. Ja mislim da je ona ovime ispoštovana", zaključila je predsjednica RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo