Što na nove mjere kažu ugostitelji za RTL danas ispričala je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelene Tabak.
Konačno i kafići mogu prodavati pića za van, jeste li očekivali više od mjera?
Pa s obzirom na događanja, a to je slabiju ritam cijepljenja i pojavu novog virusa mogu reći da smo iznenađeni da smo dobili sad i coffee to go. Nije bilo realno očekivati neko veće otvaranje, a idu i hladniji dan. Mi kao Nacionalna udruga ugostitelja više i ne komentiramo epidemiološke mjere kao takve,teško je i upratiti logiku epidemioloških mjera.
Mi smo skoncentrirani na financijsku štetu koja je napravljena i kako ćemo je sanirati i kako ćemo pronaći put k oporavku.
Koliko će kafića od ponedjeljka nuditi kavu za van i koliko će se konobara vratiti na posao?
Točne brojke nemamo još uvijek neke kolege ne znaju hoće li otvoriti ili ne. Svima je prvo pitanje bilo otvore li taj prozorčić i coffee to go hoće li ostati bez mjera. Neće ostati bez mjera ni za radna mjesta niti za pokrića fiksnih troškova, tu uputa ostaje kakva jest. Prodaja pića za ponijeti ne smatra se dozvolom za otvaranje, nego je to jedan psihološki olakšavajući faktor za one koji do sad nisu mogli raditi.
Vjerujem da će otvoriti one kolege uz neke bole lokacije poput šetnice, a koja će biti brojka, realnu sliku očekujemo do srijede.
Mjere se popuštaju, što će biti s naknadama potpore, očekujete li probleme?
Do kraja veljače su one zagarantirane, to je i potvrdio i premijer, a dalje Nacionalna udruga ugostitelja traži da financijske mjere traju do kraja restrikcija jer mi ne možemo uprihoditi sredstva za održavanje poslovanja.
Premijer je najavio da su nove odluke o mjerama prvog ožujka, kada se nadate povratku na normalno?
Što prije, ali normalno to ovisi da epidemiološka slika Europe i hrvatske bude ok, to nam je svima prioritet, ako bude crvena zona neće nitko dolaziti u kafiće i restorane, iskreno nadam se da ćemo u proljeće ući sa zelenom slikom u Hrvatskoj i početi koliko raditi.
Vjerujem da sve one tvrtke koje su ostale na mjerama da će kolege biti vraćeni na posao, ali dodatnog zapošljavanja u ugostiteljstvu ne vidim da će biti još neko dalje vrijeme ni za iduću sezonu.