Predložene astronomsko visoke kazne za klevetu

Velika bura u javnosti digla se kada je nadležno ministarstvo najavilo da bi se zbog klevete moglo ležati iza rešetaka.

10.6.2011.
12:12
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa odustalo je od kažnjavanja klevete zatvorom što je bila predlagala radna skupina, ali je drastično povećalo visinu moguće novčane kazne, čak do 3,6 milijuna kuna za tzv. običnu, nejavnu klevetu, a do pet milijuna kuna za tzv. javnu klevetu putem tiska, elektroničkih medija ili na javnome skupu koja se odnosi uglavnom na novinare, političare te aktiviste, objavio je Večernji list.

Dok je prema prijedlogu radne skupine za "običnu" klevetu bila predviđena kazna do 180 dnevnih iznosa ili do šest mjeseci zatvora, a za tzv. javnu klevetu do godine zatvora, sada se predlaže samo novčano kažnjavanje do 360 dnevnih iznosa za "običnu" i do 500 iznosa za "javnu" klevetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da dnevni iznos ne može biti manji od 20 kuna, a najveći je mogući 10.000 kuna, za "običnu" klevetu bit će moguće imućnima izreći kazne i do 3,6 milijuna kuna, a za "javnu" klevetu novinarima i političarima s velikim prihodima i imovinom i do pet milijuna kuna.

Prema sudskoj praksi od 2006., od kada se za klevetu može izreći samo novčana kazna, te su kazne iznosile najviše do 20 tisuća kuna. Primjerice, Ivan Zvonimir Čičak nedavno je nepravomoćno novčano kažnjen zbog klevete kapetana Kriste Laptala u svojoj kolumni sa 100 dnevnih dohodaka odnosno 18.200 kuna. Zakon sada predviđa kaznu od 10 do 300 dnevnih dohodaka, a ako ih nema, onda prosječnih hrvatskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, po onome što predlaže Ministarstvo pravosuđa, sud bi uzeo u obzir sva Čičkova primanja i svu njegovu imovinu te nužne troškove za uzdržavanje obitelji pa bi prema tome odredio dnevni iznos za izračun novčane kazne. Već zbog toga očekuje se porast kazni prihvati li se prijedlog.

Prema obrazloženju Ministarstva, od zatvora su odustali slijedeći preporuke Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201101170923006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo