PREDLOŽENA STROŽA PRAVILA NA DRŽAVNOJ MATURI: / Novčane kazne za prepisivače, zabrana pametnih satova i 'bubica', neocjenjivanje...

Image
Foto: ilustracija, Ivo Čagalj / PIXSELL

Predložena je i mjera neocjenjivanja ispita te, u nekim slučajevima, zabrana polaganja ostalih ispita u tom, ali i na sljedeća dva roka

28.10.2020.
14:28
ilustracija, Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Ostalo je mjesec dana do početka prijava ispita za državnu maturu, a novi Pravilnik o polaganju državne mature još nije donesen. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izradilo je prijedlog tog Pravilnika, ponajprije kako bi se spriječilo prepisivanje i strože kažnjavalo prepisivače, a odluka je sada na Ministarstvu znanosti i obrazovanja, piše Novi list.

"Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Centar je odmah po završetku ljetnog roka argumentirao nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature te je početkom rujna Ministarstvu znanosti i obrazovanja dostavio prijedlog izmjena odnosno prijedlog novog Pravilnika o polaganju državne mature", kažu u NCVVO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI: /

Gimnazijalcima koji su prepisivali poništena i matematika, roditelji prijete žalbama

Image
NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI: /

Gimnazijalcima koji su prepisivali poništena i matematika, roditelji prijete žalbama

Ministarstvo će razmotriti prijedlog NCVVO-a

U NCVVO-u kažu da se, osim detaljnijeg definiranja nedozvoljenih ponašanja pristupnika te mjera koje se izriču u slučajevima utvrđenog nedozvoljenog ponašanja, predložene izmjene odnose i na rokove prijave i odjave ispita. Budući da prijave ispita za državnu maturu u tekućoj školskoj godini počinju 1. prosinca, u Centru očekuju da će Ministarstvo podržati prijedlog izmjena te donijeti novi Pravilnik u najkraćem mogućem roku.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da su primili inicijativu za izmjene Pravilnika o polaganju državne mature te da će taj prijedlog razmotriti te, ako bude potrebe, imenovati povjerenstvo i izraditi nacrt propisa koji će potom biti upućen u javno savjetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomenutom prijedlogu NCVVO-a stoji kako su najveće promjene predložili u onim područjima provedbe i vrednovanja državne mature koja su se u prošloj školskoj godini pokazale najspornijima ili nedovoljno definiranima. To se ponajprije odnosi na rokove prijava i odjava ispita, detaljnije definiranje nedozvoljenih ponašanja pristupnika te mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenog nedozvoljenog ponašanja.

Zabrana korištenja pametnih satova, kamera, 'bubica'...

"Predloženo je da pristupnici mogu prijavljeni ispit promijeniti zbog opravdanih razloga najkasnije 60 dana prije početka ljetnoga ispitnog roka, odnosno najkasnije 15 dana prije jesenskog ispitnog roka, kao i da se na popis nedozvoljenih ponašanja uvrsti korištenje pametnih satova, kao i takozvanih bubica i kamera ili nekih drugih nedopuštenih elektroničkih pomagala kako bi se Pravilnikom pratio ubrzani razvoj tehnologija koje pristupnicima olakšavaju nedozvoljena ponašanja", pojasnili su za Novi list u Nacionalnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu i da se omogući mjera neocjenjivanja ispita te podmirivanja naknade troškova polaganja ispita državne mature za utvrđene oblike nekih nedozvoljenih ponašanja, kao i da se u nekim slučajevima nedozvoljenog ponašanja omogući mjera izricanja zabrane polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku, ali i mjera izricanja zabrane polaganja ispita na sljedeća dva roka kod nekih nedozvoljenih ponašanja. Također predlažu i da se pristupniku ne isporuče rezultati već položenih ispita državne mature sve dok traje zabrana pristupanjima ispitima. Sadašnji Pravilnik predviđa tek dvije kazne za učenike za koje se tijekom ocjenjivanja uoči da su prepisivali. Tako mogu biti kažnjeni ili poništavanjem svih položenih ispita i zabranom polaganja ispita u roku, ili ih Nacionalni centar može kazniti ponovnim polaganjem ispita u istom roku. Upravo je ta blaža sankcija ponovnog polaganja ispita u istom roku korištena prošlog ljeta kada je u dvije škole utvrđeno da je došlo do prepisivanja za vrijeme ispita državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo