MATURANTI OGORČENI ZBOG PREPISIVANJA, PRAVILNIK MINISTARSTVA JASAN: / Kaznit će vas samo ako vas uhvate odmah, a ne naknadno

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

Ogorčeni maturanti ne kriju nezadovoljstvo takvom, kako kažu, nepoštenom praksom

16.7.2020.
21:53
Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Ocjenjivači su utvrdili kako je čak 18 učenika jedne zagrebačke privatne gimnazije prepisivalo na eseju iz hrvatskog jezika A razine, piše Slobodna Dalmacija.

Isti ti učenici, plus još dvoje (ukupno 20 iz iste škole), kao i šestero učenika Gimnazije Gospić, prepisivali su i na testovima iz matematike obiju razina, a i taj je prekršaj također uočen tijekom vrednovanja ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznaje SD, prepisivanje je u jednom od tih slučajeva otkriveno tako što je veći dio tih ispita dospio kod istog ocjenjivača, koji je odmah prepoznao podudarnost u odgovorima. Pitanje je bi li sve prošlo "lišo" da su testovi bili disperzirani kod različitih ocjenjivača.

Image
UČENIK PRIJAVIO PROFESORICU, INAČE UTJECAJNU HDZ-OVKU: /

'Dopustila nam je prepisivanje na državnoj maturi'

Image
UČENIK PRIJAVIO PROFESORICU, INAČE UTJECAJNU HDZ-OVKU: /

'Dopustila nam je prepisivanje na državnoj maturi'

Učenici prekršitelji "kažnjeni" su, prema Pravilniku o polaganju državne mature koji donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tako što su im testovi poništeni, ali priliku za ispravak dobili su već unutar istog roka. Točnije, spomenuti Pravilnik propisuje da se učenike za koje se tijekom postupka ocjenjivanja utvrdi opravdana sumnja na prepisivanje može pozvati da ponovno polažu taj ispit, i to najkasnije do objave rezultata ispita državne mature u pojedinom (istom) roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da oni, ukoliko su položili ispite mogu ravnopravno konkurirati za upis na fakultete već u ovome, ljetnom roku.

Teže kazne ukoliko vas uhvate odmah

No ako vas u prepisivanju ili omogućavanju prepisivanja ulove na licu mjesta, tijekom pisanja ispita državne mature u školi ili u ispitnom centru, slijedi vam poništavanje tog ispita i mogućnost polaganja tek u sljedećem, u ovom slučaju jesenskom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pravila, više-manje, vrijede godinama, s tim da je Nacionalni centar 2016. godine uveo dodatna, prema kojima se u slučaju da se učenike uhvati u prepisivanju ili u krađi ispita kažnjavalo zabranom pristupa ispitima mature dvije godine, no zabrana je već sljedeće godine spuštena na "tekuću godinu".

Ogorčeni maturanti ovih dana po društvenim mrežama ne kriju nezadovoljstvo takvom nepoštenom praksom, osobito jer je nekima od njih, kako pišu, nedostajalo po 0,33 posto bodova da prođu pojedini ispit, a zbog tog pada sada na maturu mogu tek najesen. "Igrali smo pošteno na ispitima, nismo varali, a varalice su prošli bolje", poručuju ti maturanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, potvrdila je kako su već u ponedjeljak, kada su objavljeni privremeni rezultati mature, ponovno poslali zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja za hitnom izmjenom Pravilnika o polaganju državne mature. "Svjesni smo i godinama upozoravamo na nelogičnosti vezane uz prepisivače. Još 2018. godine tražili smo da se to ispravi.", kazala je između ostaloga Katavić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo