PRAVOBRANITELJICA OSUDILA PALJENJE LUTAKA ISTOSPOLNOG PARA: / 'To je zastrašujuća i nehumana poruke, nema to veze s običajima'

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Pravobraniteljica je podsjetila kako je predsjednik kulturnog društva "Bakove svečanosti" i organizator Milivoj Đuka izjavio da su Imoćani ostali konzervativni te da se drže se tradicije

24.2.2020.
13:01
Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osudila je u ponedjeljak spaljivanje fašnika u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par, spolne i rodne manjine, upozorivši da taj čin reflektira stavove neprihvaćanja, netolerancije i mržnje.

Ljubičić je u priopćenju podsjetila na lanjski slučaj spaljivanja slikovnice "Moja dugina obitelj" na karnevalu u Kaštelima poručujući kako je, nažalost, mržnja prema pripadnicima spolnih i rodnih manjina bila središnji događaj i ovogodišnjeg karnevala u Imotskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na one kojima se niječu ljudska prava

"Oštro osuđujem ovaj incident, koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nema nikakve veze sa narodnim običajima i koji progovara govorom mržnje prema manjinskoj skupini čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena", naglasila je pravobraniteljica.

Ljubičić nezamislivim ocjenjuje da su u konkretnom slučaju za fašnika odabrani predstavnici manjine koja nema nikakvih moći, kojima se još uvijek niječu ljudska prava i koje se diskriminira u raznim područjima života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČELNIK IMOTSKOG NE VIDI PROBLEM U SPALJIVANJU 'GAY PARA S DJETETOM': /

A organizator fašnika pozira uz svastiku i veliča NDH...

Image
ČELNIK IMOTSKOG NE VIDI PROBLEM U SPALJIVANJU 'GAY PARA S DJETETOM': /

A organizator fašnika pozira uz svastiku i veliča NDH...

"Iako ni za koga ne predstavljaju nikakvu prijetnju, njima se prijeti. Spaljivanje fašnika je simbolični čin, ali izbor krivca za nedaće reflektira stavove onih koji se odluče na ovakav čin neprihvaćanja, netolerancije i mržnje", ističe Ljubičić.

Pravobraniteljica je podsjetila kako je predsjednik kulturnog društva "Bakove svečanosti" i organizator Milivoj Đuka izjavio da su Imoćani ostali konzervativni te da se drže se tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić se stoga pita je li zaista normalno simbolički spaliti lutku-dijete pred stvarnom djecom. "Ovakvi činovi nasilja, makar i simboličnog, šalju poruku da svi koje većina ne doživljava kao normalne i dalje trebaju živjeti u tajnosti žele li izbjeći nasilje 'normalnih i ispravnih'", upozorila je.

HSLS: Čin zaslužuje najoštriju društvenu osudu

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), uvažavajući tradiciju poklada i zagovarajući pravo na slobodu govora, oštro je osudila događaj pozvavši pojedince ili grupe na odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se dogodilo u Imotskom zaslužuje najoštriju društvenu osudu. Paliti lutke u obliku gay para s udomljenim djetetom predstavlja politički stav i kao takav iznimno je opasan te ga HSLS najoštrije osuđuje", istaknuli su u priopćenju.

Poručili su da se tim činom šalje poruka mržnje i isključivosti što se kosi s načelima kršćanskog vjerovanja, na koje su se pozvali organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj čin kratkovidan je i opasan za Hrvatsku. Hrvatska ne smije biti mjesto ovakvih društvenih devijacija. Naši heroji nisu ginuli za prosipanje mržnje. U Hrvatskoj mora biti mjesta za sve naše građane", poručuje HSLS.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo