'FAKTORI STABILNOSTI' / Pravaši pred izumiranjem: Pokucali smo na vrata zaboravljenih aseva Pere Ćorića i Ivana Tepeša

Imali su tri mandata u Saboru, bili desna perjanica Domoljubne koalicije, a onda gotovo doslovno nestali

21.1.2020.
22:31
VOYO logo

Stranka HSP Ante Starčević je pred bankrotom. U ovom trenutku imaju stečajnu upraviteljicu, dug od četvrt milijuna kuna i još puta toliko potencijalnih obaveza po presudama, nula mandata u Saboru, gotovo 14.500 članova i članica od kojih nitko ne uplaćuje članarinu i nula kuna donacija.

Blokiranu stranku ni kriv ni dužan 2016. preuzeo je Hrvoje Niče, a od nje si nije uspio platiti ni mjesečni račun mobitela: ''Kada je nastupila ta blokada, jednostavno s našim smanjenim prihodima, kad smo ostali bez saborskog mandata nakon onog fantastičnog rezultata Ivana Tepeša od 0,34 posto na parlamentarnim izborima 2016. godine, mi smo došli u situaciju da više nismo mogli plaćati dospjele obaveze''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Hrvoje Niče

Tamo ga je dočekao Divlji zapad - nezakoniti otkazi, nezakonita zapošljavanja, fiktivni putni nalozi, dugovi. Trudi se to riješiti, ali na korak su do udaranja u dno, a Niče upozorava: ''Ako dođe do stečaja stranke, ide brisanje stranke iz Registra političkih stranaka''.

Kod pravaša kao da postoji nešto što im ne dopušta da se održe.

Image
Foto: RTL

Od Dobroslava Parage koji je 1990. osnovao HSP već su 1992. pravaši nezadovoljni smjerom obnovili Hrvatsku čistu stranku prava (HČSP) i tada počinje utrka – tko je praviji pravaš od drugih. Paraga 1995. osniva novi HSP 1861. jer se sukobio s Antom Đapićem. S njim nije mogla ni Ruža Tomašić pa ona 2009. osniva HSP AS iz koje pak da je ne bi izbacili, a na čelu HSP-a ostaje Tepeš.

Kao odgovor na pitanje zašto su se raspadali, svi odvraćaju isto - prodali su ideale za fotelje. Problem je jedino u tome što svatko to govori za onoga drugoga.

''Treba samo pogledati lidere, pogledati što su imali, što imaju sada i bit će vam sve jasno'', poručuje Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Ruža Tomašić, Pero Ćorić, Tomislav Karamarko

Najpoznatiji HSP-ov brk Pero Ćorić, koji sebe zove kreatorom i Tomašić i Tepeša i Ničea tvrdi - nakon raspad Karamarkove domoljubne koalicije, u kojoj su oni imali tri mandata u Saboru raspala se pravaška scena, za što krivi bivšu pravašku ikonu: ''Ruža Tomašić je najveća prevara u modernoj hrvatskoj demokraciji. Na žalost ja sam jedan od tih koji sam je stvorio. Ona patološki mulja, laže i petlja. Ona snosi najveću odgovornost što se HSP raspada''.

Kriva je zato što je usmeno obećala HČSP-u dio novca od saborskog mandata 2011., tvrdi Ćorić, koji su, prema presudi Trgovačkog suda koje smo u posjedu, morali isplatiti. Tako HSP AS HČSP-u duguje gotovo 400.000 kuna, a oni više nikad neće sjesti ni u istu prostoriju, a kamo li za isti stol.

Image
Foto: RTL

Od posrnulih pravaških aseva možemo reći da je najbolje prošao Ivan Tepeš. Nekadašnji perspektivni starčevićevac politiku je zamijenio znanstvenim radom. Čeka objavljivanje knjige, a o HSP-u više ne želi niti pričati. On je predao svoj europarlamentarni mandat oko kojega se primjerice kasnije raspao Živi zid.

''Ivan Tepeš prihvatio je Judine škude, ja sam najavio da će postati predsjednik Ureda za iseljeništvo, nije, ali je postao potpredsjednik. Ja sam mu ženu zaposlio u Županijskim cestama'', tvrdi Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Pero Ćorić

Nekako postaje jasno zašto ima toliko pravaških stranaka, ali je li njihovo vrijeme gotovo ili ima još ulja u toj svijeći?

''Ja mislim da pravaške stranke sve do sada bi trebale ići u povijest, odradile su što su mogle'', kaže Tomašić. No dok ona zove pod suverenistički kišobran, Anto Đapić i Pero Ćorić zovu u - novi desni blok. Nikako onaj Miroslava Škore. Niče se trudi održati HSP AS. Izgleda da Starčević još ne miruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo