SJEDNICA VLADE /

Plenković izrazio sućut obiteljima preminulih od korone: 'Zdravstveni sustav je u stanju izdržati pritiske'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Brojevi su veliki i u Hrvatskoj, nastavlju rasti, iako po podacima ovog tjedna možemo vidjeti da je taj rast sporiji, kazao je Plenković

5.11.2020.
8:10
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u tijeku je sjednica Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković održao je uvodno izlaganje. 

"Važno je da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe koja je jedno od glavnih žarišta. Brojevi su veliki i u Hrvatskoj, nastavlju rasti, iako po podacima ovog tjedna možemo vidjeti da je taj rast  sporiji", rekao je te dodao da testiramo sve za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti kasnije hospitalizirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je i sućut obiteljima onih koji su preminuli od koronavirusa. "Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske", rekao je Plenković te dodao da će Vlada osigurati sve uvjete da borba protiv pandemije i dalje bude snažna i učinkovita. 

Rekao je i da je miniuprave izdao upute i mjere za službenike, pohvalio mjere u kulturnom sektoru, a dodao je i da mu je žao što nema Interlibera. 

O petom krugu porezne reforme rekao je da je to nastavak rasterećenja i građana i poduzetnika. "S ovim novim valom bit ćemo na više od 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i gospodarstvenika", zaključio je Plenković. 

Vlada će sa sjednice Hrvatskome saboru uputiti prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme, kojima uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura odnosno 1.125 kuna) iz trećih zemalja. 

Vlada će raspravljati i o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a na dnevnom su redu i prijedlozi zakona o sustavu osiguranja depozita i o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koja se nastavlja usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saboru će Vlada uputiti i očitovanje na interpelaciju o svome radu u svezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji, zbog sumnji u nezakonitosti, traži od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt te odluke nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo