ŠTO SU NAMJERAVALI S NJIM? / Otkriveno tko su Hrvati koji su uhićeni s gromobranom na granici: Radijacija je bila sto puta veća od dopuštene!

Image
Foto: Ilustracija / Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Samo sat vremena izloženosti takvoj radijaciji dovoljno je da se čovjeku trajno naruši zdravstveno stanje

9.3.2023.
12:59
Ilustracija / Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Trojica Zagrepčana koji su u subotu uhićeni na srbijanskoj strani graničnog prijelaza Bezdan vraćala su se od prijatelja iz Bačke Topole od kojega su uzeli radioaktivnu glavu gromobrana, prenosi Jutarnji list.

Kad su uređaji na graničnom prijelazu očitali veliku vrijednost radijacije, među carinicima i policajcima nastala je panika, ali ne i kod vozača i putnika Audija njemačkih oznaka u čijem je rezervnom kotaču bio izvor radijacije. Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve nužne mjere sigurnosti i zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotač, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao, naveli su u Upravi carine Republike Srbije.

Image
HRVATI UHIĆENI NA LICU MJESTA /

Incident na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije: Detektiran opasan nivo radijacije u autu

Image
HRVATI UHIĆENI NA LICU MJESTA /

Incident na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije: Detektiran opasan nivo radijacije u autu

Uhićena trojica Zagrepčana

U subotu su uhićena trojica Zagrepčana na srbijanskoj strani graničnog prijelaza Bezdan koji su se vraćali od prijatelja iz Bačke Topole od kojega su uzeli radioaktivnu glavu gromobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među carinicima i policajcima nastala je panika kad su uređaji na graničnom prijelazi očitali veliku vrijednost radijacije, ali ne i kod vozača i putnika Audija njemačkih oznaka u čijem je rezervnom kotaču bio izvor radijacije. Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve nužne mjere sigurnosti i zaštite.

Pronađeni su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotač, neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao, naveli su u Upravi carine Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost radijacije koju su očitali uređaji bila je više od stotinu puta veća od dopuštene i samo sat vremena izloženosti radijaciji glave gromobrana dovoljno je da trajno naruši zdravlje osobe koja joj je izložena, čega očito trojka koja ga je prevozila nije bila svjesna, što su i sami naveli u obrani.

Određen im je 30-dnevni pritvor

Trojica hrvatskih državljana, L. M. (48), D. T. (36) i A. T. (40), uhićena su i postupak protiv njih sada vodi somborsko Osnovno javno tužiteljstvo. Sva su trojica na prvom ispitivanju rekla da su iz Bačke Topole krenula za Zagreb, ali nisu rekli što su namjeravali s radioaktivnom glavom gromobrana. Tijekom prvog ispitivanja iznijeli su svoju obranu. U međuvremenu je prijavljen i njihov prijatelj iz Bačke Topole kod kojeg su preuzeli glavu radioaktivnog gromobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određen im je 30-dnevni pritvor. Terete se po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći. Zatvorska kazna u trajanju od tri do deset godina predviđena im je za kazneno djelo za koje ih se tereti.

Inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost naložio je da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta Vinča, rekli su u toj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je naloženo uklanjenje radioaktivnih gromobrana

Osnovna javna tužiteljica u Somboru, Vesna Dražić Mihaljević rekla je da nadležne službe prate zdravstveno stanje pritvorenih hrvatskih državljana kojima je određen i odvjetnik po službenoj dužnosti.
Institut za nuklearne znanosti Vinča preuzeo je i uskladištio "radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prijelazu Bezdan".

Od strane inspektora Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost naloženo je da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta Vinča, rekli su u toj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, zakonom o zaštiti ionizirajućeg zračenja u Srbiji 2009., a rok za to je istekao u svibnju 2014.

"Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedopuštenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prijelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za mjerenje ionizirajućeg zračenja. Svi službenici koji su taj dan radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira na to što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji" navode iz Uprave carine Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a navode kad je riječ o radioaktivnim gromobranima u Hrvatskoj da su radioaktivni gromobrani postavljani na teritoriju RH uglavnom sadržavali radioaktivni izvor 4. kategorije Eu-154/152 koji, prema sustavu kategorizacije Međunarodne agencije za atomsku energiju, ne predstavljaju značajnu opasnost za ljude.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo