POZNATI HRVATSKI LIJEČNIK I GENETIČAR TVRDI: / 'Koronavirus mogu prenijeti osobe koje ne pokazuju simptome! To posebno zabrinjava'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Pixabay/Profimedia

Dragan Primorac je podsjetio da uz SARS-CoV-2, nekoliko tipova koronavirusa (SARS, MERS, Common human coronavirus) mogu inficirati ljudsku populaciju

11.3.2020.
22:28
Marko Lukunic/PIXSELL/Pixabay/Profimedia
VOYO logo

Poznati liječnik i genetičar, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina te bivši ministar Dragan Primorac objasnio je glavne probleme vezane u koronavirus od kojega oboljeva sve veći broj osoba.

"Virusni genom SARS-CoV-2 (novi koronavirus) građen je od jednolančane molekule koja sadrži 29.903 nukleotida. Virus se uz pomoć posebnog proteina veže na ljudske stanice. A to je preduvjet ulaska viralnog genoma u stanice respiratornog sustava, gdje se kopira te producira novu generaciju virusa. I svaki put kad se to dogodi, virusna sekvenca mutira", kazao je Primorac za Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNANSTVENIK RUDAN: /

Kada zaraza odnese prve žrtve u Hrvatskoj, započet će nova, viša razina panike. Tada će biti i donekle poželjna'

Image
ZNANSTVENIK RUDAN: /

Kada zaraza odnese prve žrtve u Hrvatskoj, započet će nova, viša razina panike. Tada će biti i donekle poželjna'

Objasnio je kako su još nepoznati putevi prijenosa SARS-CoV-a 2.

"Još uvijek ne znamo putove prijenosa SARS-CoV-a 2. Posebno zabrinjava to da ga mogu prenijeti osobe koje ne pokazuju simptome. To je iznimno velik problem, jer ako ne možete pravovremeno prepoznati izvor širenja, bitno je teže zaustaviti širenje epidemije", kaže Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri epidemije koronavirusa

Podsjetio je da uz SARS-CoV-2, nekoliko tipova koronavirusa (SARS, MERS, Common human coronavirus) mogu inficirati ljudsku populaciju.

"Od 2003. bili smo pogođeni s tri velike epidemije koronavirusa i ono što znamo o mogućim putovima prijenosa zapravo je više-manje vezano uz druge viruse iz obitelji koronavirusa: aerosolom, dodirom, s površine na kojoj je prisutan virus...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se intenzivno radi na razvoju mRNA cjepiva koja su u nekim drugim slučajevima pokazale snažan imuno-stimulativni učinak. Neki pokušaji idu u smjeru ubacivanja ciljanih sekvenci virusa u organizam; time se želi stimulirati imunosni sustav da počne proizvoditi protutijela na virus. Drugi je pristup proizvodnja specifičnih monoklonskih protutijela koja bi se vezali za virus, odnosno njegov protein S", rekao je liječnik.

Nastanak virusa

Napominje kako većina koronavirusa inficira životinje, ali ne i ljude, pa ostaje enigma zašto neki tipovi koronavirusa ipak inficiraju ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki znanstvenici upozoravaju da na pojedina mjesta, poput azijskih tržnica, ljudi dovode različite vrste životinja koje u prirodi nikad ne bi došle u dodir jedne s drugima. To pak stvara mogućnost za interakciju bakterija ili virusa koji dolaze s različitih životinjskih vrsta te prolaze kroz tipične genetičke rekombinacije koje stvaraju nove jedinke", rekao je.

Virusni genom SARS-CoV-2 (novi koronavirus) građen je od jednolančane molekule koja sadrži 29.903 nukleotida. Virus se uz pomoć posebnog proteina veže na ljudske stanice. A to je preduvjet ulaska viralnog genoma u stanice respiratornog sustava, gdje se kopira te producira novu generaciju virusa. I svaki put kad se to dogodi, virusna sekvenca mutira, objasnio je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo