POZNATA KONAČNA VERZIJA NAGOBE: / Rusima čak 47 posto novog Agrokora, Knightheadu 12, a dobavljačima četiri

Image
Foto: Pixsell

Osim pozamašnog udjela u novom Agrokoru, Sberbank dobiva i 60 milijuna eura u četiri godine. Dobavljači se garantira plasman domaće robe na policama tijekom pet godina.

18.6.2018.
20:24
Pixsell
VOYO logo

Privremeno vjerovničko vijeće glasovat će u utorak ujutro o nacrtu nagodbe. Obzirom na to da je članove priprevremnog vjerovničkog vijeća - dva predstavnika dobavljača, predstavnika Knighthead Capitala, Sberbanka te predstavnika domaćih banaka - odabrao bivši izvanredni povjerenik (a ne sami vjerovnici) gotovo je sigurno da će se se nacrt nagobbe jednoglasno prihvatiti.

Potom se dokument od 3000 stranica u kojem su definirane razine otpisa potraživanja vjerovnika, vlasnička i korporativna struktura novog Agrokora, kao i posebni dogovori s dijelom vjerovnika predaje sutkinji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to ne znači da će sve proći glatko; Franck je već najavio kako svaku nagodbu koju potvrdi privremeno vijeće smatra ništavnom.

Image
FRANCK PERUŠKU PRIJETI USTAVNIM SUDOM: /

'Proces sklapanja nagodbe u Agrokoru je ugrožen'

Image
FRANCK PERUŠKU PRIJETI USTAVNIM SUDOM: /

'Proces sklapanja nagodbe u Agrokoru je ugrožen'

Kako doznaje Večernji, u novom Agrokoru ruske državne banke u novom koncernu imaju gotovo 47 posto udjela kojima su naplatili 1,4 milijarde eura kredita koje su Sberbank i VTB bank odobrili Agrokoru. Sberbank ima nešto više od 39 posto imovine, a VTB ostatak. Vlasnicima obveznica potraživanja su osporena pa će na sudu morati dokazivati pravo na naplatu ulaganja udjelom u koncernu, ali je za njih rezerviran paket dionica do 25 posto. Pritom se za Knighthead Capital rezerviralo oko 12 posto udjela u Agrokoru. Treća veća vlasnička skupina sastoji se od domaćih banaka koje će se naplatiti s gotovo 12 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi. Zagrebačka banka i Splitska banka imaju najveće udjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači ovise o poslovanju Konzuma

Svoj će dio dobiti i dobavljači koji su se djelomično naplatili kroz 505 milijuna eura isplata tijekom procesa izvanredne uprave pa im za 214 milijuna eura preostalog duga ostaje oko četiri posto novog Agrokora. Oni imaju i poseban dogovor o tome da će im se tijekom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 milijuna eura graničnog duga u gotovini, ali to ovisi o uspješnosti poslovanja Konzuma.

Kako piše Večernji, uvjet za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 milijuna eura. Osim toga, u nagodbi je i dogovor kojim se dobavljačima garantira plasman domaće robe na police Konzuma, Idee i Mercatora diljem regije tijekom idućih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban dogovor ima ima i Sberbank prema kojem će mu se isplatiti 60 milijuna eura u četiri godine, ovisno o uspješnosti poslovanja cijelog Agrokora. Dodatno, Agrokor će od njih kupiti 18 posto Mercatora, a zauzvrat će dobiti 1,6 posto uključenih u ukupni udjel u Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo