ne propustite / Poziv na obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2018 i predstavljanje edukativnog programa '3koraka'

Image
Foto: Promo

Trećeg travnja u 11:45 će na Trgu Petra Preradovića biti organizirano već tradicionalno puštanje plavih balona

30.3.2018.
12:25
Promo
VOYO logo

Ovim putem vas pozivamo da sudjelujete na obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji organizira Savez udruga za autizam Hrvatske pod pokroviteljstvom ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, poručuju iz Saveza udruga za autizam Hrvatske

"Kao organizacija civilnog društva, koja okuplja 13 udruga članica u području autizma s prostora cijele Hrvatske, već 11 godina obilježavamo ovaj nama izuzetno bitan datum. Svake godine se trudimo napraviti iskorak u smjeru jačanja svijesti javnosti o poremećaju iz spektra autizma te informirati o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim pozivom na centralno događanje 03.04.2018, u 10:30, u Kinu Europa u Zagrebu, imati ćete priliku sudjelovati u prvom javnom predstavljanju edukativnog programa „3koraka“ kojim želimo napraviti prvi korak prema široj zajednici i cijeloj Hrvatskoj s nadom da će što više ljudi dobiti bar mali uvid u živote djece s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji. U 11:45 će na Trgu Petra Preradovića biti organizirano već tradicionalno puštanje plavih balona s natpisom „Autizam 12000“ koji predstavlja broj osoba s autizmom u Hrvatskoj, u prisustvu djece, roditelja, struke, predstavnika grada, ureda i ustanova te svih zainteresiranih građana.

Tko?  Savez udruga za autizam Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje? Kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

Kada? 03. travnja, 10:30 – U Kinu Europa, Varšavska 3, 11:45 – na Trgu Petra Preradovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto? Obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Što? Predstavljanje našeg Saveza, edukativnog programa „3koraka“ i Vodiča za roditelje i njegovatelje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim edukativnog programa okupljeni će imati priliku upoznati se i s „Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje“, koji kroz svojih 80 strana odgovara na neka osnovna pitanja o autizmu te izazovima s kojima se susreću roditelji i njegovatelji nakon prvog susreta s dijagnozom."     

Poruka Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2018: 'Ne želimo više raditi posao države'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijagnostika i rana intervencija 

Put od prve sumnje roditelja da dijete odstupa u razvoju pa do dijagnoze posut je morem prepreka i velikih trauma obitelji u suočavanju na tom putu. Roditelji djeteta pred sobom imaju ogroman zadatak obilaženja različitih stručnjaka i traženja informacija po bespućima interneta, lokalne zajednice i puno šire. Svaka prepreka ima listu čekanja, informacije nisu jasne i dostupne, a dijete odrasta bez da mu roditelj može kvalitetno pomoći. A da bi roditelj znao i mogao pomoći, najprije njemu netko treba pomoći. Kome će se obratiti? Lutanje se nastavlja. Statističke procjene govore da ima 12 tisuća osoba s autizmom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prve utrke kreće vrlo brzo nova. Dijagnoza autizma postoji na papiru, ali je prati i preporuka rane intervencije. Relevantna svjetska istraživanja govore o potrebi što ranijeg uključivanja djeteta u rehabilitaciju. Prepreke opet imaju liste čekanja, informacije nisu jasne te na sve dolazi i financijski teret za roditelja po raznim kabinetima struke. Liječnička struka nas upozorava i ističe, a što da kažemo roditelju i kamo ga uputiti kada se definiralo da dijete odstupa. Potrebna je rehabilitacija, a gdje uputiti roditelje? 

Problemi i izazovi se povećavaju ako ste samo par desetaka kilometara udaljeni od nekog od najvećih gradova u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slamku spasa možda pruža lokalna udruga koju vode ustrajni roditelji izloženi projektnim ciklusima, godišnjim i trogodišnjim i upitnim nastavkom usluge, balansiranjem između udruge i obitelji te milosti lokalne i državne vlasti. Druga opcija su ustanove u lokalnoj zajednici koje imaju eventualno  logopeda ili defektologa, ali ako imaju onda je rijetko s iskustvom u domeni autizma. Trebaju li roditeljske udruge biti nositelji sustava? Jedina opcija za stotine roditelja?

Gdje je sustavna podrška? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NE ŽELIMO RADITI POSAO DRŽAVE, mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo vam način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav!

Pravo na vrtićku skrb i školovanje u cijeloj Hrvatskoj 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijest o potrebama u lokalnoj zajednici se širi opet zahvaljujući zalaganju nas roditelja. U vrtićima se stvaraju posebne skupine i provodi se integracija kroz rad asistenata, no sve ovisi o razumijevanju lokalne sredine i vlasti. Pokrivenost usluga u vrtićima nije podjednaka diljem Hrvatske te interes za podršku nije svugdje jednak.  
U slučaju školovanja izazovi se pojavljuju zbog nedostatka posebnih odjela pri školama za zahtjevnije kategorije djece s autizmom. Manja razredna odjeljenja i specijalizirana podrška za mnoge čine razliku između kvalitetnog sudjelovanja u nastavi i izolacije djeteta u kutu učionice. Specifičnosti autizma zahtijevaju kvalitetnu edukaciju osoblja škole, nastavnika kao i asistenata koji su često najbliži samim učenicima s autizmom. 

Edukacija se u prevelikom broju slučajeva svodi na ustrajnost roditelja i spremnost pojedinaca nastavnog kadra u školama da prilagode svoj način rada. Roditeljske udruge u pojedinim sredinama u Hrvatskoj pružaju osnovnu podršku u obliku savjeta i utjecaja na upravu obrazovnih institucija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalizirane ustanove kao što je Centar za autizam u četiri najveća grada Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku su važne i presudne da budu regionalni centri podrške. 
Trebaju li roditeljske udruge educirati škole, ravnatelje i nastavni kadar škola? 

NE ŽELIMO RADITI POSAO DRŽAVE, mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo vam način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život osoba s autizmom ne prestaje nakon 21 godine 

Djeca s autizmom postaju odrasli s autizmom. Sustav obrazovanja daje mogućnost da osoba s autizmom do 21. godine ima podršku u obrazovnom sustavu, no nastavak života je neizvjestan. Opet, udaljenost od velike urbane sredine gotovo zatvara vrata za sustavnom podrškom te jedini potencijalni osigurač osnovnih životnih potreba ranjive skupine osoba s autizmom ostaju lokalne udruge. Oni koji su krenuli u osnivanja stambenih zajednica (Udruga za autizam Zagreb) suočavaju se s izazovima malih glavarina, projektnih ciklusa i donacija građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca sa autizmom u integraciji u redovnom sustavu nakon završetka 8. razreda ili nakon završetka srednjeg obrazovanja u 99% slučajeva ostaju kući, na brizi roditeljima. Nema zapošljavanja zbog njihovih poteškoća, a nema ni sustavno organiziranog dnevnog sadržaja kako bi osobe s autizmom bar par sati organizirano provodili svoje vrijeme u poticajnim aktivnostima. 

Osim, naravno, ako u lokalnoj zajednici ne postoji udruga roditelja koja je to projektno osmislila. Neke udruge nastoje volonterski pružiti usluge u zajednici, ali to je sve vremenski ograničeno i ovisi o snazi udruge i resursima te mogućnostima roditelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li roditeljske udruge biti nositelji sustava? Jedina opcija za stotine roditelja? 
NE ŽELIMO RADITI POSAO DRŽAVE, mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo vam  način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav!

Cjeloživotna zdravstvena skrb za osobe s autizmom 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe s autizmom bez obzira na poremećaje s kojim žive, imaju pravu na punu zdravstvenu skrb kao i svaki drugi građani. Osobu s autizmom boli i zub, želudac, žuč i imaju probavne smetnje kao i svi mi. Uz to često imaju i epileptične napade u dijelu populacije jer je to često prateća dijagnoza autizma. 

Kao svako drugo dijete i odrasla osoba trebaju preglede ili zahvate, a budući su ponajviše neverbalni i ne znaju reći, mi roditelji smo u velikom problemu kada treba napraviti pretrage i preglede, a kamoli zahvate koji su uvelike rade pod anestezijom. Roditelji diljem Hrvatske se suočavaju s nerazumijevanjem medicinskog osoblja koje nije educirano o specifičnostima komunikacije i interakcije s osobama s autizmom kada dođemo u KBC-ove. Važna je edukacija zdravstvenog kadra njihova strpljivost, te interakcija s roditeljima u pratnji kako bi se riješilo problem, provela pretraga i izvršio zahvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajuće je da roditelji educiraju zdravstvenu struku, od pedijatara nadalje, što je problematika autizma, ali to radimo očekujući razvoj edukacija i podrške u domeni zdravstvene skrbi te više razumijevanja za potrebe osoba s autizmom! Edukacije i osvještavanje na čemu radimo kao udruge roditelja, moraju biti dio sustavne edukacije resora zdravlja.

Ove godine kao Saveza udruga za autizam Hrvatske želimo poslati poruku Vladi da nam je dosta puštanja balona i obećanja te da želimo što skorija sustavna rješenja za osobe s autizmom u Hrvatskoj i dostupnost usluga. Od dijagnostike i zdravstvene skrbi, rane intervencije, primjerenog obrazovanja dostupnog u svim sredinama RH i cjeloživotne skrbi odraslih, jer život ne staje sa 21. godinom kada naša djeca postaju odrasle osobe s autizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NE ŽELIMO RADITI POSAO DRŽAVE, mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo vam način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv  sustava, ali ne možemo nositi sustav!                                                        

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo