Apel kupačima ovog ljeta / Poziv kupačima na oprez! 'Nitko nije potpuno siguran u vodi, a ove osobe trebaju biti posebno oprezne...'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Saznajte i što trebate napraviti kad se netko utapa

14.7.2020.
10:30
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski crveni križ upozorio je kupače na oprez pri kupanju ovog ljeta. Kao i svake godine, nažalost, ne nedostaje nesretnih i tragičnih događaja na hrvatskim plažama, pa iz tog razloga upozoravaju sve plivače i kupače na oprez i na, prije svega, odgovorno ponašanje.

Objavu prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ni ovoga ljeta nisu izostali tragični slučajevi utapanja. Kako bi se izbjegla
mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi. Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti.

Razlika između plivanja u slanoj i slatkoj vodi 

Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti. Hrvatski Crveni križ posebno želi skrenuti pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi. Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez.
Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjenavidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Na varaždinskom području /

U Dravi se utopio muškarac: 'U jednom trenutku potonuo ispod površine vode i više nije izašao'

Image
Na varaždinskom području /

U Dravi se utopio muškarac: 'U jednom trenutku potonuo ispod površine vode i više nije izašao'

Što napraviti kada se netko utapa?

Nezgode na plažama najčešće su izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi te drugi. Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć! Hrvatski Crveni križ podsjeća kako je za sigurno kupanje važno birati mjesta pod nadzorom spasioca.
Zabavite se i budite na oprezu!", stoji u objavi Hrvatskog crvenog križa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo