NAJKRITIČNIJE NA JUGU / Njemačka će s 2500 eura kazniti roditelje necijepljene djece: Hoće li i Hrvatska povećati kaznu?

Kazna za Hrvate ostaje ista - 2000 kuna

7.5.2019.
18:15
VOYO logo

Njemačka s 2500 eura planira sankcionirati roditelje koji ne cijepe djecu protiv ospica, a usto njihov ministar zdravstva predlaže uvođenje zabrane upisa u vrtić. Provjerili smo kakvo je stanje u najjužnijoj hrvatskoj županiji koja je donedavno bila daleko ispod kvote procjepljenosti te razmišlja li hrvatski ministar zdravstva o sličnim kaznama.

Pozitivni pomaci

Hrvati su za sada sigurni jer naš ministar o paprenom napadu na novčanike roditelja koji ne cijepe svoju djecu, barem za sada, ne razmišlja. Kazna za Hrvate ostaje kolika je i bila - 2000 kuna. Većih kazni neće biti jer postoje pozitivni pomaci u područjima s najmanje cijepljenje djece, smatra ministar zdravstva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedočimo pozitivnim pomacima, poglavito u južnoj Hrvatskoj gdje su se roditelji odlučili i ipak se sada više djece cijepi nego prije nekoliko godina, tvrdi ministar zdravstva Milan Kujundžić. Potvrđuju to i u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koja je do sada imala porazne rezultate u procjepljnosti djece. Broj cijepljenih se povećao, i to ne samo zbog njihove kampanje. Pridonijela je tome i epidemija ospica u Dubrovniku.

 "Dovelo je do toga da sada u 2018. imamo procjepljenost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole veću od 90 posto", govori Matko Lakić, ravnatelj dubrovačko-neretvanskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak prava na vrtić

Dodatna mjera koju njemački ministar predlaže uz masnu kaznu roditeljima, u Dubrovniku se već odavno primjenjuje. Potvrdila je to ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Dubrovnik Boja Milan Mustać: "Niti jedno dijete koje ne dobije potvrdu pedijatra da je cijepljeno ne može ući u vrtić. To znači da svaki roditelj pri ulasku u vrtić mora imati putovnicu. To je jedan žuti papir, odnosno potvrda o sistematskom pregledu".

Unatoč, za hrvatski džep, rigoroznim kaznama, mnogi roditelji i dalje dvoje o tome cijepiti dijete ili ne. "To je njihov izbor, njihovo dijete, po meni je pametnije cijepiti ga jer djeca kupe svakave bolesti", podijelila je svoje mišljenje Dubrovčanka Nevenka. Njezin sugrađanin Vlado nešto je skeptičniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu se generalno svrstati u skupinu koja je 'za', a ni u onu koja je 'protiv', ali definitivno sam onaj koji misli da nemamo dovoljno informacija o cijeloj toj priči i da se to nedovoljno prati."

Iako se prošle godine nakon epidemije ospica procjepljenost pojačala, u 2019. opet stagnira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo