BUDITE OPREZNI / Požari u dimnjacima sve veći problem: Evo savjeta kako izbjeći katastrofu i sačuvati imovinu

Ako se dimnjak ne održava – može doći do katastrofalnih posljedica

6.12.2018.
10:00
VOYO logo

Veliki problem u Slavoniji je neodržavanja dimnjaka. Sve su učestaliji požari -  jer iako je održavanje zakonski propisano, neki se oglušuju dovodeći tako u opasnost sebe i ostale.

Zima i hladnoća zakucale su na vrata, a to pak znači sezonu grijanja i dim iz dimnjaka. No ako se dimnjak ne održava – može doći do katastrofalnih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tri požara je bilo na objektima. Uglavnom su ti objekti bila privatna kućanstva. Obiteljske kuće. A imali smo na višestambenom objektu”, rekao je direktor firme Dimnjak d.o.o. Dejan Lončarić.

Ovi su požari bili kod takozvanih “odbijača” odnosno ljudi koji odbijaju zakonom propisane usluge dimnjačara. Pa je razboritije pozvati dimnjačara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I zbog života, sigurnosti u kući i zbog životinja koje imam ovdje. Srećom vrijeme nas je služilo pa sezona grijanja nije počela ranije”, kaže Ivana Vlašić iz Osijeka.

Jer požari - nisu slučajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stijenkama dimnjaka skuplja se čad koja se pretvara u zapaljivu smolu koja razvija toplinu od 1100 celzijevih stupnjeva, a usporedbe radi, vulkanska lava razvija toplinu od 1200 stupnjeva.

“Općenito kruto gorivo je kod nas dimnjačara u žargonu prljavo gorivo. Prljavije gorivo nego plinsko gorivo, što je dosta opasno", objasnio je dimljačar Denis Balažić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još je opasnije kada se u peć trpa sve i svašta.

“Ne mogu se ložiti raznorazi otpadi, ne mogu se koristiti stare palete, a da ne govorimo o odjevnim predmetima koji završe u strojevima za loženje", zaključio je Dejan Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ako se spašavaju i ljudski životi, ne kaže se uzalud da dimnjačari donose sreću. Kada ga vidite ako se primite za dugme, sasvim je dovoljna sreća – da je kuća čitava. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo