VELIKI POŽAR NA VELEBITU GASI REKORDAN BROJ VATROGASACA: / 'Vatra se brzo širi nadzemno, ali i podzemno'

Image
Foto: Ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rekordan broj vatrogasaca i jedan kanader gase požar na srednjem i sjevernom Velebitu, posebno zbog bure koja je u fazi jačanja, doznaje se od senjskih vatrogasaca.

28.8.2017.
12:41
Ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Požar je izbio prije nešto manje od dva tjedna na 1447 metara visokom vrhu Visibaba te je unatoč naporima vatrogasaca zahvatio površinu od 400 hektara, dok je vatrena linija duga sedam kilometara.

Prema riječima zapovjednika senjske Javne vatrogasne postrojbe Zvonimira Lončarića, na požarište su razmještena 92 vatrogasaca sa 29 vatrogasnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lončarić je rekao Hini da su jučer uz pomoć kanadera i helikoptera odradili dosta posla, no problem im predstavlja konfiguracija terena zbog čega se požar širi "nadzemno i podzemno".

Vatrogasci prema Lončarićevim riječima imaju problem i s dostavom vode koju je teško transportirati na mjesta teško dostupna i za manja vatrogasna vozila pa im od danas u nošenju vode pomažu članovi Hrvatskog moto kluba Otočac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ranijih godina također je bilo požara na Velebitu, zapalilo bi se nešto od udara groma, ali bi se najčešće u ljetnoj neveri samo i pogasilo. Međutim sada požar traje, a to je takav požar kakvog nema u priobalju jer je planinska trava i raslinje gusto i snažno, visoke su naslage trave, tako da primjerice tri pljuska s razmakom od po dva sata nisu uspjela ugasiti vatru", rekao je Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo