'ovo nije sukob' / Požar još nije ugašen na relaciji Pantovčak-Banski dvori: istražili smo što se događa između predsjednice i premijera

'Uzima se tjedan dana pauze da vi prestanete pitati što je s ostavkom i nakon toga će se nastavit kao da ništa nije bilo iako su odnosi narušeni'

22.7.2017.
18:50
VOYO logo

Požar još nije ugašen na relaciji Pantovčak-Banski dvori. U posljednjim minutama prije godišnjeg i predsjednica i ministar još su malo vatru svojim izjavama potpirili.  Ostavka je još u zraku, pa iz oporbe i dalje traže izvanrednu sjednicu Sabora o čemu će detaljnije sutra na Glavnom odboru stranke.

Nakon sinoćnjeg prijema za povratnike i iseljenike predsjednica je otišla na odmor.  U Vojnom objektu Peneda na Brijunima biti će idućih tjedan dana.  U isto vrijeme, kako bi odlučio ostaje li u Vladi, u Dalmaciji odmara potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iako je predsjednica odmah rekla da nije prozvala Krstičevića, primirja još nema: nakon što je za javnu televiziju poručila da se njezina izjava o požarima iz Salzburga iskrivljuje:

“Moje osobno mišljenje je da je vojska trebala izaći na teren i ranije”, rekla je prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević preko Jutarnjeg lista poručuje da dobro zna dobro što je čuo i da ga se u ovom slučaju ne može dirati jer vojska nije pogriješila, nakon čega se isključio za novinare. 

“Ona sada mora vaditi vruće kestenje iz vatre i pričat će bilo što, naravno nikad neće priznat da je pogriješila, a nekad je najjednostavnije reći, nisam trebala dati tu izjavu i bok. Uzima se tjedan dana pauze da vi prestanete pitati što je s ostavkom i nakon toga će se nastavit kao da ništa nije bilo iako su odnosi između predsjednice i premijera narušeni", smatra politički analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer od ove izjave:

"Ja ne znam odakle njoj takve informacije! To nju morate pitat", govorio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek su jučer razgovarali, i to kratko telefonski:

"Ovo nije sukob nego jednostavno jedna situacija u kojoj imamo različito mišljenje", poručuje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako premijer na odmor još nije otišao, obišao je izložbu “Strujanje percepcije" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. No za dio analitičara situacija je puno ozbiljnija od sukoba percepcija između dva brda političke moći.

"General Krstičević vodi i radi na obnovi sigurnosno obrambenog sustava Republike Hrvatske REZ To je problem, tu je predsjednica svojom blago rečeno neozbiljnom izjavom dovela razvoj našeg sigurnosno obrambenog sustava u opasnost ili da kasni ili da ne bude tako kvalitetno napravljen kako to može, prema mišljenjima mnogih jedino ministar Krstičević", smatra politički analitičar Ivica Šola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, premijer želi da odluke o sudbini ministara donosi sam.

"On ne dozvoljava nikome trećem sa strane da mu kadrovira po Vladi, niti ministrima da odlazi iz ovakvih situacija, ili iz emocija ili jer ih je netko treći prozvao. Jedini koji ih može prozvati je Plenković", smatra Macan.

Primjera u kratkom, ali po mnogoćemu presedanskom mandatu ima puno. Ostavku Davora Ive Stiera na van nije propitivao, a MOST-ove ministre smijenio je potezom pera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate kako to ide, ja zovem Danijelu Gabrijel, potpis i to, ali toga neće biti u vezi Damira", rekao je Plenković.

Pa je tako i opozvao - neopozivu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo