SUKOB INTERESA / Povjerenstvo kaznilo Bandića s 30.000 kuna zbog povezanosti s Hanžekovićem

Image

Kažnjen je zbog jamčevine koju je pokojni Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram

8.2.2019.
12:40
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju grada Zagreba i gradskih poduzeća s odvjetničkim uredom Marijana Hanžekovića. Bandić se  nalazio u odnosu ovisnosti jer mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna.

Riječ je o jamčevini koju je pokojni Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala je da je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri stupilo u poslovni odnos s Gradom Zagrebom i trgovačkim društvima u kojima Zagreb ima vlasnička i upravljačka prava i s njima sklopilo poslove vrijedne 25 milijuna kuna godišnje.

Bandić se nakon uplate jamstva nalazio u odnosu ovisnosti prema odvjetničkom društvu i Marijanu Hanžekoviću pa nije smio ni na koji način sudjelovati u postupku nabave odvjetničkih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković i partneri, a posebno nije smio potpisivati odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničkim društvom, objasnila je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je odlučilo i da je SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, pored ostalih i Srpskom narodnom vijeću (SNV) na čijem je on čelu.

Pupovac, koji je iznio svoju obranu pred Povjerenstvom, smatra da nije prekršio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer SNV nije skup privatnih ljudi koji su s njim interesno povezani, no kazao je da će poštovati odluku Povjerenstva.

Ono je sugeriralo da se ubuduće pri glasanju o dodjeli novca udrugama nacionalnih manjina glasuje prema smjernicama koje se nalaze na stranicama Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić: 'Samo neka Povjerenstvo radi svoj posao, a ja ću svoj'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je u petak odluku Povjerenstva za sukob interesa, koje ga je kaznilo s 30.000 kuna.

Na pitanje novinara da prokomentira kaznu od 30.000 kuna Bandić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pitajte moje odvjetnike i pravnu službu. Inače, gradonačelnik se time ne bavi. Samo neka Povjerenstvo radi svoj posao, a ja ću svoj".

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo