U ITALIJI JE U SAMO 24 SATA OD KORONAVIRUSA UMRLO 49 LJUDI: / Broj zaraženih u svijetu prešao 100.000, nije pošteđena ni najmanja zemlja svijeta

Image
Foto: Twitter

Nakon objave vijesti o prvoj smrti, u londonskom javnom prijevozu zavladala je panika.

6.3.2020.
8:03
Twitter
VOYO logo

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno 11 zaraženih. Riječ je o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu, objavio je Stožer civilne zaštite u izvanrednom priopćenju.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je u četvrtak odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije koronavirusom koja stupa na snagu odmah. Ta odluka omogućuje ministru da dekretom rasporedi zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mjestu ondje gdje su potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U SLOVENIJI ZABILJEŽILI TRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM, SADA IH JE UKUPNO ŠEST: /

'Pokazuju različite simptome, neki od njih jače'

Image
U SLOVENIJI ZABILJEŽILI TRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM, SADA IH JE UKUPNO ŠEST: /

'Pokazuju različite simptome, neki od njih jače'

Pratite tijek događanja:

19.53 - Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 49 novih smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, najveći broj od izbijanja epidemije prije dva tjedna, pa se ukupan broj umrlih u zemlji od početka epidemije penje na 197, objavila je u petak talijanska civilna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija, najteže pogođena zemlja u Europi, i dalje je na drugom mjestu po broju umrlih, iza Kine, ali silazi s trećeg na četvrto mjesto po broju zaraženih (4.636, +778 slučajeva u zadnja 24 sata), iza Kine, Južne Koreje i Irana.

18:20 - U Sloveniji je do petka u 15 sati napravljeno 498 testova na koronavirus te potvrđeno ukupno 7 slučajeva zaraze, objavile su zdravstvene vlasti, a situaciju je komentirao i mandatar nove vlade Janez Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi zaraženi otkriveni su u posljednja dva dana, a zadnja dva slučaja zabilježena su među zaposlenicima Sveučilišnog kliničkog centra u Mariboru (UKC), gdje se zbog toga provode dodatna testiranja djelatnika, dezinfekcija prostorija, a otkazane su i neke operacije koje nisu hitne.

17:00 - "I u Hrvatskoj i Europskoj uniji imamo dovoljno resursa za odgovor na ovu krizu, ali je pitanje koliko će kriza trajati", rekao je ministar Beroš, koji je sazvao izvanredni sastanak Vijeća kako bi ministri zdravstva ponovno razmijenili iskustva o tome što je dosad učinjeno u njihovim zemljama na suzbijanju infekcije koronavirusa i koliko su poduzete mjere učinkovite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremamo se kolikogod je moguće jer je ovo jedan novi izazov, nova kriza i dosad nije viđen ovakav scenarij. Vjerujem da će s dolaskom toplijeg vremena infekcija jenjavati, ali moramo biti pripravni na sve scenarije i zato danas i jesmo tu da razgovaramo", rekao je ministar Beroš.

15.10 - Dvoje djelatnika British Airwaysa, čiji je posao prijenos prtljage, testirano je pozitivno na koronavirus. Medicinski dužnosnik za Englesku i Wales Chris Whitty kaže kako se ljudu mogu zaraziti ako diraju kontaminirane površine i onda, netom poslije toga, dodiruju lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.55 - Središnja banka Južne Koreje objavila je u petak da će uvesti dvotjednu karantenu za novčanice kako bi uklonila tragove koronavirusa, a neke će i spaljivati kako bi što efikasnije suzbila njegovo širenje.

Ovako se London bori protiv virusa

14.27 - Velika Britanija broji 116 slučajeva zaraze i jednu potvrđenu smrt. Mediji neslužbeno javljaju i o drugoj žrtvi. Riječ je navodno o muškarcu starom 80-ak godina. Nakon objave vijesti o prvoj smrti, u londonskom javnom prijevozu zavladala je panika. Neki na glavama nose kante, neki gas-maske, neki vrećice, a oni koji nemaju ni jedno ni drugo, imaju neka svoja rješenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

14.13 - Hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy nema simptoma zaraze koronavirusom i u samoizolaciji se nalazi zbog opreza i poštivanja pravila koja vrijede za sve građane, priopćeno je u petak iz Banskih dvora.

Andrassy se u petak samoizolirala jer je bila je u kontaktu s osobom iz Vijeća EU-a koja je zaražena koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je odgovorna mjera opreza zbog kontakta sa stranim diplomatom za kojeg se doznalo da je zaražen", kaže se u priopćenju.

"Veleposlanica nema nikakvih simptoma, ali moramo biti odgovorni i primjenjivati pravila koja vrijede za sve građane", zaključuje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.12 - Festival svjetla "Zagreb 2020", koji se na više lokacija trebao održati od 18. do 22. ožujka, odgađa se do listopada zbog mogućnosti prenošenja koronavirusa, a prema uputama i preporukama nadležnih tijela, izvijestili su u petak iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

"TZGZ aktivno prati situaciju i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva te, u skladu s time, prilagođava svoje aktivnosti", poručuju u povodu odgode iz TZGZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.10 - Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 100.000. Dosad je umrlo gotovo 3400 ljudi.

14.00 - Treća osoba zaražena koronavirusom u Varaždinu i 11. u Hrvatskoj muškarac je u dobi od 60-ak godina koji je u rodbinskoj vezi s drugim zaraženim te ima blage simptome bolesti, izvijestio je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinička slika je umjerena. Radi se o blažim simptomima kao što su poznati kod gripe - povišena temperatura, kašalj i tome slično", rekao je Vugrin u izjavi medijima u Županijskoj palači u Varaždinu.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite je dodao da je suradnja s osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim odlična, da su mapirani svi kontakti te postoji aktivni zdravstveni nadzor nad svima, dok se zaražena osoba nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vugrin je istaknuo da se provode aktualne preporuke vezano uz postupanja s koronavirusom te će se sukladno preporukama postupati i ako će se one mijenjati. Ponovio je da je situacija pod kontrolom te da i dalje nema generalne zabrane javnih okupljanja.

Varaždinska je županija ranije otkazala za subotu najavljen koncert za umirovljenike uz Dan žena, zbog sigurnosti te populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Razmišlja se o odgodi Eurosonga

13.18 - Organizator natjecanja za pjesmu Eurovizije koje se ove godine u svibnju održava u nizozemskom Rotterdamu objavio je da razmatra opcije u svjetlu epidemije koronavirusa zbog čega je odgođena i dodjela indijskih filmskih nagrada.

Zdravstvene vlasti objavile su da je 86-godišnji muškarac zaražen koronavirusom umro u petak u Rotterdamu, što je prva nizozemska žrtva epidemije koja je krenula iz Kine i proširila se na 85 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska je prvi slučaj zaraze prijavila 27. veljače. U četvrtak je imala 82 slučaja.

12.10 - Putničke agencije su zbog preporuke odgode školskih putovanja u inozemstvo zabrinute, ali još ne očekuje prevelike štete za poslovanje u idućih mjesec dana, komentirao je u petak za Hinu novu preporuku Ministarstva obrazovanja Jurica Glavina, voditelj UHPA-ine specijalizacije za školska putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UHPA (Udruga hrvatskih putničkih agencija) naime u svojim aktivnostima ima i segment školskih putovanja, kao i članice-agencije koje se bave samo tim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvo.

11.09 - U Sloveniji je do sada potvrđeno šest slučajeva koronavirusa, a posljednji registrirani sučaj odnosi se na muškarca koji je zaposlen u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (UKC) u Mariboru, potvrđeno je u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj, utvrđen kasno sinoć, registriran je u jednoj od triju bolnica koje su u Sloveniji određene za hospitalizaciju oboljelih od koronavirusa u slučaju izbijanja epidemije.

Bolnica je potvrdila da se radi o njihovu zaposleniku i da su odmah poduzeli sve potrebne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljeli se nalazi u izolaciji u UKC-u Maribor, a po neslužbenim informacijama zaposlen je na intenzivnoj terapiji koja spada pod odjel anestezije, na kojemu zbog tog slučaja sada provode testiranje zaposlenih koji su s njim radili, navodi mariborski list "Večer". On se je navodno zarazio tijekom nedavnog skijanja u Italiji.

Image
Foto: Profimedia

Prvi oboljeli u Srbiji i Vatikanu

10.58 - U Vatikanu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, nekoliko dana nakon što su na virus testirali i Papu. Utvrđeno je kako on nije zaražen.

10.15 - Muškarac iz Subotice (43) prva je oboljela osoba u Srbiji, rekao je tamošnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Muškarac je nedavno došao iz Budimpešte. Ima temperaturu 37,4 i osjeća se dobro, javljaju Novosti.

Javio se sa simptomima koji nalikuju onima koje izaziva Covid-19, a nakon obrade u laboratoriju Instituta Torlak pokazalo se da je pacijent pozitivan na koronavirus.

Odgađaju se putovanja hrvatskih školaraca

9.54 - Sva putovanja hrvatskih školaraca izvan zemlje odgođena su zbog koronavirusa.

Objavila je to ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebooku. Odluka o odgodi putovanja bit će na snazi, kako piše, najmanje mjesec dana.

"Sigurnost učenika i odgojno obrazovnih radnika mora biti na prvom mjestu, zato smo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite upravo poslali uputu školama o odgađanju svih putovanja izvan Republike Hrvatske barem u idućih mjesec dana. Podijelite ovu važnu informaciju s kolegama i prijateljima", napisala je Divjak.

9.05 - Veći broj zemalja zabranio je dolazak na svoj teritorij ili je uveo preventivnu karantenu za putnike koji dolaze iz zemalja koja su žarište epidemije. Turistički posjeti Zapadnoj obali su zabranjeni, a Bazilika Isusova rođenja u Betlehemu je zatvorena. Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je 30-dnevno izvanredno stanje u četvrtak nakon izvješća o slučajevima zaraze novim koronavirusom u Betlehemu. Izrael je zabranio pristup svom teritoriju za građane više europskih zemalja, a Lufthansa je odlučila obustaviti letove prema toj zemlji od 8. ožujka

9.03 - Broj zaraženih približava se 100.000 - 85 zemalja i teritorija bilježi najmanje 98.000 zaraženih, a među njima 3346 smrtnih slučajeva, brojke su od četvrtka u 18 sati. Broj zaraženih u Njemačkoj skočio je za 109 u jednom danu i u četvrtak ih je bilo 349. ��panjolska bilježi 234 zaraženih širom zemlje, a troje je ljudi umrlo. Švicarska i Velika Britanija u četvrtak su prijavile prve smrtne slučajeva, a svaki dan barem jedna nova zemlja dolazi na popis onih u kojima se pojavila zaraza. U četvrtak je to bila Južnoafrička Republika u petak je Butan.

Gotovo 300 milijuna učenika ne ide u školu

9.02 - Mjere uvedene protiv širenja epidemije koronavirusa ostavile su u petak kod kuće gotovo 300 milijuna učenika u svijetu jer su im zatvorene škole, a ispražnjeni su i stadioni, otkazana kulturna događanja i zatvoreni vjerski objekti. UNICEF je pobrojio 13 zemalja u kojima su zatvorene škole što je pogodilo 290 milijuna učenika. Prije dva tjedna samo je Kina bila donijela odluku o zatvaranju obrazovnih ustanova.

U Italiji zatvaranje 58.000 škola, srednjih škola i sveučilišta nije još zabilježeno u povijesti zemlje u kojoj se nastava održavala i za Drugog svjetskog rata i tijekom bombardiranja savezničkih snaga. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da ima dug popis zemalja koje ne čine dovoljno za borbu protiv koronavirusa.

Image
Foto: Profimedia

8.45 - U Sloveniji su u četvrtak navečer zabilježena tri nova slučaja pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrdili su u dnevniku Slovenske televizije infektolozi te predstavnici ministarstva zdravstva i nacionalnog Instituta za javno zdravlje, tako da je broj zaraženih porastao na šest. Ranije večeras potvrđena su dva slučaja, a riječ je o paru koji je boravio u Italiji i nije bio u kontaktu s prvim zaraženim u Sloveniji. Prvi zaraženi u Sloveniji je 60-godišnjak koji je boravio u Maroku, a onda se vratio u Sloveniju preko Italije. Dva njegova suputnika također su zaražena koronavirusom.

Na pitanje kakvo je sadašnje stanje petero oboljelih u Sloveniji, infektolozi kažu da je stabilno i da pokazuju različite simptome, neki jače, ali većina uglavnom blage. Hospitalizirani su, ali ne na odjelu intenzivne njege.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo