Sa 100 kuna u džepu / Potrošačka košarica za Svi Svete: od lampiona do skupih aranžmana, a troši se skromno

Pripreme za blagdan u punom su jeku, a cijene cvijetnih aranžmana kojima će mnogi ukrastiti grobna mjesta - penju se u nebo! Neke prelaze i tisuću kuna

26.10.2017.
19:00
VOYO logo

Na zagrebačkoj Trešnjevci već dobro poznat prizor - štandovi prepuni cvijeća, a nađe se i pokoji lampIon. Kupci su na svakom koraku, no na pameti im je samo jedno - kako urediti grob, a potrošiti što manje novca.

Sve češće slušamo o većoj kupovnoj moći Hrvata i porastu plaća, no život je skup i većina tvrdi da novac nema. Upravo zbog toga provjerit ćemo možemo li u ove dane nešto uštediti i urediti grob za samo 100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije ćemo riješiti najveći trošak, arAnžman. Kao i mnogi drugi, i mi smo se odlučili za živo cvijeće i ono nas je koštalo 25 kuna.

“Pa prodaja je krenula, znači danas malo bolje, a ovih dana je bilo razgledavanje. Danas su kupci krenuli , svi oni koji će preko vikenda ići na udaljena groblja.”, kaže prodavačica Jasminka Rantuša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena umjetnih aranžmana na tržnici se kreće između 50 i 120 kuna, no najviše se kupuje živo cvijeće u teglama čija je cijena između 20 i 40 kuna.

Sljedeći korak - kupnja lampiona. Budući da smo dobro prošli s cvijećem, odlučili smo se iskAzati na lampionima. Uzeli smo 3, a koštali su nas 30 kuna. Iako su ovi bolje kvalitete, monogi se ipak odluče za one u trgovinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša nabavka na tržnici je gotova, a računica je sljedeća: počeli smo sa 100 kuna, tegla cvijeća koštala nas je 25 kuna, a za 3 lampiona dali smo 30 kuna. Ukupni trošak: 55 kuna, što znači da nam je čak 45 kuna ostalo u džepu.

Svratili smo i do groblja Miroševac, gdje su cijene nešto veće. Lampioni su dvije do 5 kuna skuplji, tegle živog cvijeća su istih cijena, ali su umjetni aranžmani skuplji, koštaju od 70 do 300 kuna. Prodavači kažu da prodaja ne ide dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stvarno slabo. cijene su iste kao i prošle godine, ali vjerojatno ljudi nemaju novca, pogotovo umirovljenici.”, kaže prodavačica Marika.

No, bilo je i onih koji su kupovali na više mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, jedno je sigurno, grob se može urediti, a da se ne isprazni cijeli novčanik. O samim kupcima pak ovisi hoće li potražiti kvalitetu na tržnici ili u trgovinama.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo