POTRESNE ISPOVIJESTI PREŽIVJELIH IZ BOROVA: / 'Četnik mi je držao pištolj na čelu i brojio 10 sekundi...'

Image
Foto: RTL

Policija iz Vinkovaca stigla je toga dana u Borovo kako bi oslobodila dvojicu zarobljenih kolega

2.5.2019.
21:27
RTL
VOYO logo

Na današnji datum prije 28 godina neslužbeno je počeo Domovinski rat. Dvanaestorica redarstvenika tada su izgubila život u zasjedi koju su im podmetnuli srpski pobunjenici i JNA, kada su iz Vinkovaca stigli u Borovo osloboditi dvojicu zarobljenih policajaca.

Image

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odala im je počast i uputila oštre kritike nadležnim državnim tijelima zbog neprocesuiranja ratnih zločina, a od DORH-a zatražila ubrzani proces njihovih osuđivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA SE RASPLAKALA U VUKOVARU: /

Jedan susret na vodotornju za predsjednicu je bio suviše emotivan

Image
KOLINDA SE RASPLAKALA U VUKOVARU: /

Jedan susret na vodotornju za predsjednicu je bio suviše emotivan

Image

Potresne ispovijesti preživjelih

Policija iz Vinkovaca stigla je toga dana u Borovo kako bi oslobodila dvojicu zarobljenih kolega. Prazne ulice doimale su se sumnjivo, a preživjeli govore - rat je tada počeo.

Image

"To je počela paljba sa svih strana. S krovova kuća iz dvorišta. Možete zamisliti. Na brisanom prostoru izađete iz autobusa, ljudi padaju. Snajperi tuku. Puškomitraljezi. Nemate se gdje skloniti. Prisiljeni smo bili ulaziti u kuće, ali i tamo su bile klopke. Neki su dečki upali u osinje gnijezdo", kazao je za Vijesti.hrBoris Lovoričić iz vinkovačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"A tamo su bili zarobljeni, iako ranjeni, zlostavljani i mučeni. Meni osobno je jedan četnik držao nož na čelu, Vukašin Šoškočanin mi je držao pištolj na čelu i brojio 10 sekundi da se naš zapovjednik Martin Matković preda. Ako se ne preda, nas će pobiti. Došao je do tri. U tom trenutku je netko od njihovih povikao da mu je sin zarobljen. U trenutku kada je saznao da mu je sin zarobljen, spustio je pištolj meni s čela i opalio metak koji je ranio moga kolegu", prisjetio se Josip Vincetić iz vinkovačke policije.

Image

"U Borovu, na spomeniku upravo Šoškočaninu, piše "za narodnog junaka, komandanta obrane Borova Sela" jer za ovaj zločin nitko nije odgovarao. "Zbog toga se osjećam jadno, tužno i izdano", rekla je sestra ubijenog redarstvenika Kata Crnković-Matović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nije samo vrijeme prepreka

Tako je i predsjednica Grabar-Kitarović zatražila kažnjavanje zločinaca. "To je test ozbiljnosti naše države. Prije svega moralni test koji trajno polaže pred svojim narodom, a posebice pred obiteljima ubijenih i nestalih i hrvatskim braniteljima. To je dug koji imamo pred svima koji su poput 12 redarstvenika položili život za RH", kazala je predsjednica.

Uputila je oštre kritike nadležnim državnim tijelima. "Nisam zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ovim ubijenim redarstvenicima, ali i nad brojnim drugim Hrvatima, a krivci otkriju i privedu pravdi. Od pravde ne smijemo odustati. Očekujem stoga od državnog odvjetništva da bez obzira na protek vremena u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako bi krivci za zločine bili otkriveni i stali pred lice pravde", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prozvani ministar odgovara - radimo na tome, ali nailazimo na prepreke. "Jedan od zaključaka je bio da se mora pojačati i ta linija rada kada su u pitanju istraživanja ratnih zločina. Ono što je već na djelu više od godinu i pol dana. Mislim da su to rezultati koji su na tragu onoga što je i moguće napraviti s obzirom na protek vremena", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nažalost, nije samo vrijeme prepreka, već i zakon o oprostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo