radili u kbc-u osijek /

Potresna iskustva studenata: 'Znali smo pokojnika odvesti na patologiju i nakon toga razvoziti večeru'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Studenti kroz studij rade raznovrsne poslove kako bi mogli studirati, no iskustva iz KBC-a Osijek su stravična

26.10.2018.
20:42
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon niza neobičnih oglasa osječkog Studentskog centra, studenti su odlučili progovoriti.

"Znalo se dogoditi da odvezemo pokojnika na patologiju i nakon toga razvozimo večeru, koju sestre poslije dijele pacijentima. Iako koristimo rukavice i dezinficiramo ruke, mislim da nitko ne bi želio jesti hranu kojom rukuje čovjek koji je prije toga "rukovao" s pokojnikom", riječi su jednoga od nekoliko studenata sa sličnim iskustvima, koji su radili kao nosači, odnosno vozači bolesnika i umrlih u KBC-u Osijek, prenosi Glas Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su prenjeli neobične oglase osječkog Studentskog centra u kojem su u KBC Osijek tražili više studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici i bolničkom krugu, studenti su anonimno odlučili podijeliti svoju stranu priče. Žele upozoriti na niz nepravilnosti u radu te na netočne podatke navedene u tom oglasu. 

"Pri razvoženju večere moramo otvoriti kontejner i s tacne uzeti kartončić da vidimo na koji kat i odjel ide navedeni kontejner. To ne može biti higijenski ni prema najnižim standardima", nastavlja student do posebno problematičnog dijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na pojedinim odjelima, posebno zaraznom, dolazio sam u sukob sa sestrama oko upotrebe rukavica pri prijenosu pacijenata. One su tvrdile da imaju rukavice samo za sebe i da ih mi prečesto mijenjamo iako su upute iz intrahospitalne bile da tijekom prijenosa rukavice mijenjamo svaki put kad odložimo pacijenta", upozorio je student.

A tko zna?

Osim tih iskustava, od lipnja ove godine, studenti nosači bili su zaduženi za skidanje rešetki s ventilacije i za njihovo čišćenje, čime se ugrožavala njihova sigurnost. Za obavljanje tog posla potrebno je penjanje te u slučaju pada s ljestva u bolnici su im rekli kako ne znaju tko će odgovarati ako dođe do ozljeda na poslu. 

"Početkom ljeta počeli su uvoditi te nove poslove za nosače. Kad god bi netko od stalnih zaposlenika predložio da se neki posao prebaci na studente, to bi se i uvažilo", ispričao je student Glasu Slavonije. Isto tako radno vrijeme u praksi nije onakvo kakvo je u oglasima navedeno. 

"Za razliku od onoga što piše u oglasu, radi se u četiri smjene, a ne u tri po osam sati. Radi se cijeli dan i noć u smjenama od 7 do 19 i od 19 do 7 sati te od 7 do 14 i od 13 do 20 sati. U sve su te četiri smjene raspoređeni studenti, koji preuzimaju najveći dio poslova nosača/vozača bolesnih i umrlih", objašnjava student koji je gotovo cijelu godinu radio u KBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenih problema, javlja se i problem u kašnjenju plaća i istoj satnici ako se radi u noćnim smjenama ili pak praznicima.

Prošlog petka u Hrvatskom saboru usvojen je Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu. Taj će zakon štititi studente, a više kontrolirati poslodavce koji će, prema njegovim odredbama, između ostaloga, studentima morati isplatiti 50 % veću satnicu kada rade noću, blagdanom, praznikom, nedjeljom i prekovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo