TEŠKE POSLJEDICE / Potres u Zagrebu: Već sad su dvije škole proglašene neupotrebljivima

Ministarstvu znanosti i obrazovanja štetu je prijavilo 20 visokih učilišta i 18 instituta

24.3.2020.
19:50
VOYO logo

Za sada je neizvjesna sudbina mnogih građana, statičari na terenu procjenjuju štetu, a iz Grada Zagreba potvrđuju da su dosad dvije škole proglašene potpuno neupotrebljivima.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon razornog potresa zgrade Medicinskog fakulteta nisu za korištenje. Jako veliku štetu pretrpjela je i zagrebačka Osnovna škola Bukovac. Nakon pregleda statičara dobila je žutu oznaku, što znači da je privremeno neupotrebljiva i da treba hitnu sanaciju.

''Sanacija bi trajala tjedan do dva, možda nešto duže, ali svakako se isplati. I ''žuti'' objekti bi trebali ići u što skoriju sanaciju da se osposobe za upotrebu'', kaže statičar Mario Benutić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog potresa nastala je i poplava u Osnovnoj školi Bukovac koju inače pohađa 700 učenika i učenica, a ravnateljica Mirjana Boras kaže da je sreća što u školi nije bilo djece: ''Moja procjena je da se mi ove školske godine u ovu zgradu nećemo vratiti. Hvala Bogu, krenuli smo online i nastava funkcionira. Nekako vjerujem da će se školska godina na taj način i završiti''.

U Hotelijersko-turističkoj školi sve učionice su uništene, a najopasnije je što se jedan cijeli dio krovišta kao i zid odlomio. Statičari su je pogledali među prvima, a koliko će vremena trebati za sanaciju tek trebaju procijeniti. Ravnateljica Zdravka Krpina kaže: ''Na drugom katu su predstavnici firme rekli da ga treba srušiti jer bez rušenja ovoga kao i krovišta nikakvi daljnji koraci nemaju smisla''.

Potres su dobro osjetile neke i škole u okolici Zagreba, a zamjenica ravnateljice Osnovne škole Luka Renata Meglić kaže: ''Kad sam sve to vidjela, samo sam pomislila da je sreća što je nedjelja, što imamo online nastavu i da nije bilo učenika i učenica koji bi već tada bili u školi jer nastava počinje u pola sedam''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od oko 500 škola i vrtića u gradu Zagrebu jedna četvrtina stradala je u potresu. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić poručuje da će statičari pregledati sve objekte: ''Već od sutra ujutro kreće izrada projektne dokumentacije i troškovnika. Prvo ćemo sanirati one objekte koji su najmanje oštećeni pa prema najtežima kako bismo što više škola i u što kraćem roku stavili u funkciju''.

Zagrebačka Gornjogradska gimnazija dobila je crvenu oznaku i u nju je ulazak zabranjen. Dosad je uz nju još jedna osnova škola dobila istu oznaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo