Sezonski rad / Potpuno drugačija priča: Otpustili kuhare iz Meksika pa zaposlili domaće za plaću od 15.000 kuna

Image
Foto: PIXSELL

Poslodavci, uglavnom ugostitelji, muku muče s pronalaskom radnika zbog lošijih uvjeta rada

26.6.2018.
12:35
PIXSELL
VOYO logo

Poznato je kako Hrvatskoj nedostaje gotovo 20 tisuća sezonskih radnika zbog čega u potragu za poslom u naša turistička mjesta često dolaze i stranci. No ovo nije priča o strancima koji rade u Hrvatskoj već upravo suprotna. Ovo je priča o domaćim radnicima koji su ipak pronašli dobar posao u sezoni. 

Poslodavci, uglavnom ugostitelji, muku muče s pronalaskom radnika zbog lošijih uvjeta rada. Upravo zbog tih problema naši se radnici nerijetko upute u neke strane zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u hotelima Živogošće u posljednje tri godine sezonu odrađivalo po 20 kuhara iz Meksika. No ove su ih godine zamijenili hrvatskim radnicima i to s područja Makarske rivijere. Hoteli Živogošće, na čelu s direktorom Tonijem Miloslavićem, u potragu za sezoncima krenuli su još lani, i to od Dalmacije do Slavonije. Potom su s dosadašnjim radnicima počeli potpisivati ugovore za stalnog sezonca, dok su nove mlade kuhare i konobare, kao i ostalo osoblje, privukli besplatnim komfornim smještajem, obrocima, brigom oko radne odjeće te na koncu i učeničkim stipendijama, piše Slobodna Dalmacija. 

"Ove godine smo našli 20 kuhara s područja Makarske rivijere, i to velikim trudom cijele ekipe tijekom zimskih mjeseci, putem natječaja i osobnih poznanstava, iako su naši uvjeti što se tiče plaća, na razini ostalih hotelskih kuća, ali svima nudimo smještaj u kampu, hranu, brigu oko radne odjeće i organiziran prijevoz te jedan slobodan dan tjedno, a plaćaju se i prekovremeni radni sati, te noćni rad, rad nedjeljom i blagdanima", rekao je Miloslavić u čijem hotelu konobarske plaće iznose od 4000 do 5000 kuna, kuharske od 5000 pa do 10.000 ili 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo