Poznato je kako Hrvatskoj nedostaje gotovo 20 tisuća sezonskih radnika zbog čega u potragu za poslom u naša turistička mjesta često dolaze i stranci. No ovo nije priča o strancima koji rade u Hrvatskoj već upravo suprotna. Ovo je priča o domaćim radnicima koji su ipak pronašli dobar posao u sezoni.
Poslodavci, uglavnom ugostitelji, muku muče s pronalaskom radnika zbog lošijih uvjeta rada. Upravo zbog tih problema naši se radnici nerijetko upute u neke strane zemlje.
Tako je u hotelima Živogošće u posljednje tri godine sezonu odrađivalo po 20 kuhara iz Meksika. No ove su ih godine zamijenili hrvatskim radnicima i to s područja Makarske rivijere. Hoteli Živogošće, na čelu s direktorom Tonijem Miloslavićem, u potragu za sezoncima krenuli su još lani, i to od Dalmacije do Slavonije. Potom su s dosadašnjim radnicima počeli potpisivati ugovore za stalnog sezonca, dok su nove mlade kuhare i konobare, kao i ostalo osoblje, privukli besplatnim komfornim smještajem, obrocima, brigom oko radne odjeće te na koncu i učeničkim stipendijama, piše Slobodna Dalmacija.
"Ove godine smo našli 20 kuhara s područja Makarske rivijere, i to velikim trudom cijele ekipe tijekom zimskih mjeseci, putem natječaja i osobnih poznanstava, iako su naši uvjeti što se tiče plaća, na razini ostalih hotelskih kuća, ali svima nudimo smještaj u kampu, hranu, brigu oko radne odjeće i organiziran prijevoz te jedan slobodan dan tjedno, a plaćaju se i prekovremeni radni sati, te noćni rad, rad nedjeljom i blagdanima", rekao je Miloslavić u čijem hotelu konobarske plaće iznose od 4000 do 5000 kuna, kuharske od 5000 pa do 10.000 ili 15.000 kuna.