'Učenik građanin' /

Potpisan sporazum o izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje između Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Time će Primorsko-goranska županija biti prva županija u Hrvatskoj u kojoj će se provoditi program Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti

5.2.2018.
14:25
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj potpisan je u ponedjeljak u Rijeci između Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a podrazumijeva prijenos iskustava u provedbi Građanskog odgoja u riječkim osnovnim školama na druge škole kojima je osnivač županija. 

Time će Primorsko-goranska županija biti prva županija u Hrvatskoj u kojoj će se provoditi program Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, rekao je župan Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županija je osnivač 32 osnovne škole, a nastojat će proširiti program Građanskog odgoja i u preostale škole na području županije kojima su osnivači gradovi Opatija i Crikvenica, kazao je. Komadina je istaknuo kako je Rijeka i u ovoj inicijativi pokazala da je prva te da, dok se u državi očekuje provedba kurikularne reforme, Rijeka djeluje. 

Najavio je kako će se Građanski odgoj u županijske škole uvoditi postupno, ovisno o mogućnostima škola, ali i izrazio nadu da će se s početkom sljedeće školske godine uvesti u sve 32 škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se u ovom predmetu uči o vrijednostima društva i civilizacijskim dometima, a ne o ideologiji koje su, kako je ocijenio, u Hrvatskoj potisnute u posljednjih 25 godina. "Rijeka se odlučila na uvođenje ovog programa jer priča o uvođenju Građanskog odgoja na državnoj razini predugo traje, te nema političke volje da se to provede", kazao je. 

U riječkim osnovnim školama Građanski odgoj je eksperimentalno uveden prije dvije godine, u pete razrede šest škola, a od ove godine u sve škole. Priređen je i udžbenik "Učenik građanin" za učenike petih i šestih razreda na hrvatskom i talijanskom jeziku, a priprema se udžbenik i za učenike sedmih i osmih razreda.

Grad Rijeka je sličan sporazum o prijenosu iskustva uvođenja Građanskog odgoja potpisao s Gradom Siskom, dogovoren je sastanak s predstavnicima Čakovca te s Istarskom županijom, rekao je Obersnel, izrazivši nadu da će se na ovaj način provedba tog programa proširiti cijelom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo