POSLUŠAJTE ŠTO JE REKAO MINISTAR MARIĆ: / Objavljen audiozapis sa sporne sjednice na kojoj se raspravljalo o kreditima za Agrokor

Image

Na web stranici Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) objavljen je audiozapis s dijela sjednice Nadzornog odbora te banke održane 20. prosinca 2016.

13.7.2017.
13:14
VOYO logo

Snimka objavljena na webu HBOR-a traje 11 minuta, a ministar financija Zdravko Marić na početku sjednice rekao je da se suzdržava od diskusije i glasovanja.

"Točka 4. je prijedlog odobrenja kredita po programu izvoz EBRD za kreditiranje obradnih sredstava društvu Jamnica d.d.", rekao je ministar financija na početku sjednice Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj se raspravljalo o kreditima društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ovdje moram napomenuti kolegama, jedna napomena, ja osobno kad god je neki prijedog odobrenja za bilo koje društvo iz koncerna Agrokor ja se suzdržavam od diskusija i odlučivanja, tako je bilo i u prošlom mandatu, ne znam bilo je Belje ili nešto...", rekao je Marić.

Potom razgovaraju o prijedlogu o kreditu. Zaposlenik HBOR-a, objašnjava uvjete i iznose kredita koji bi se odobrio Agrokorovim društvima. Pritom ističe da se radi o uspješnim firmama. Ukupno im je tada odobreno 48,3 milijuna eura kredita. Ministra Marića tijekom rasprave se nije moglo čuti. Ministrica gospodarstva Martina Dalić imala je par upita o samom kreditu, tako je upitala za jamstva Pika, Zvijezde i Leda, te još neke detalje iz prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju snimke može se opet čuti ministar Marić koji stavlja tu točku na glasovanje, tada je ponovno rekao kako će biti suzdržan. Ministrica Dalić tada ga je pitala: “Tebe nema?”, što je on potvrdio: “Da, mene nema”.

Na sjednici su tada bili prisutni Zdravko Marić, Martina Dalić, ministar turizma Gari Cappelli, bivši ministar Slaven Dobrović, Dragan Jelić kao opunomoćeni zamjenik gospođe Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, saborska zastupnica Grozdana Perić, i predsjednik HGK Luka Burilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu audiosnimku možete poslušati OVDJE.

Ministar Marić je napade iz oporbe komentirao i uoči današnje sjednice Vlade. Izjavio je kako tjednima traje konstantno blaćenje i obezvrjeđivanje njega osobno i njegova rada kao ministra financija, te da je ovih dana prijeđena granica nakon čega je morao reagirati. "Tjednima već traje jedno konstantno blaćenje i obezvrjeđivanje mene osobno i mog rada kao ministra financija", kazao je Marić. "Trpio (sam) sve udarce, ali kad netko prijeđe granicu, jučer sam reagirao", dodao je. "Nije mi drago izgovarati takve riječi, ali morao sam reagirati. Jer optužbe da sam, a sada možete i sami provjeriti, detaljno obrazlagao tu točku, odgovarao na pitanja i praktički sve vodio i sugerirao da se odluka donese, jednostavno nisu istinite", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li tužiti Slavena Dobrovića, odgovorio je kako je jučer sve rekao na tu temu te kako je snimka danas u interesu javnosti objavljena.

Image

Podsjetimo, tjednik Nacional u utorak je objavio da je ministar financija Zdravko Marić navodno sve znao o drami u Agrokoru još potkraj protekle godine, ali je o tom slučaju, tvrdi Nacional, lagao hrvatskoj javnosti. Naime, Marić prema njihovim tvrdnjama snosi i dio odgovornosti što je HBOR potkraj 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TAJNI DOKUMENTI HBOR-a OTKRILI VELIKI SKANDAL MINISTRA FINANCIJA: Zdravko Marić je lagao da nije znao što se događa u koncernu Agrokor?

Nakon što su navodno sporni dokumenti objavljeni u medijima, bivši predsjednik Sabora i predsjednik Mosta Božo Petrov pozvao je premijera Andreja Plenkovića da odstupi s mjesta šefa Vlade. Sam ministar Marić isti je dan pisanje Nacionala nazvao "ponovnom reciklažom" te ponovio kako nije lagao kada je govorio da o stanju u Agrokoru nije znao dok to nije postalo javno poznato. Premijer Plenković također je Nacionalove navode nazvao "reciklažom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

OBJAVLJENI NOVI DOKUMENTI O MARIĆU, REAGIRALI PREMIJER I PROZVANI MINISTAR, PETROV TVRDI: ‘Plenković mora dati ostavku!’

Nedugo zatim ministra Marića je napao i bivši kolega u Vladi Slaven Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova Mosta, u utorak je kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na kojoj se krajem prošle godine odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti.

Image

Marić je zatim u srijedu zatražio od Dobrovića javnu ispriku zbog izjave vezane uz odlučivanje o kreditu HBOR-a tvrtkama koncerna Agrokor te je najavio da će u protivnom biti primoran pokrenuti tužbu zbog klevete i uvrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od bivšeg kolege gospodina (Slavena) Dobrovića očekujem javnu ispriku i javni demanti. Očekujem da pojasni razloge zbog kojih je na taj način nastupio, u protivnom bit ću primoran pokrenuti sudski proces, odnosno tužbu zbog klevete i uvrede koje je meni nanio", izjavio je Marić novinarima ispred zgrade Ministarstva financija.

MARIĆ PRIJETI TUŽBOM: ‘Sve su to neistine i bezočne laži, očekujem javnu ispriku i demanti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrović mu je odgovorio objavom na Facebooku, u kojoj je napisao da se tonski zapisnik sa sjednice u cijelosti treba javno objaviti.

UMJESTO JAVNE ISPRIKE, DOBROVIĆ MARIĆU PORUČIO NA FEJSU: ‘Tonski zapisnik sa sjednice treba javno objaviti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je u srijedu u Saboru kako zastupnici njegove stranke traže formiranje istražnog povjerenstva da bi se razotkrilo kako je Agrokor zapao u probleme, istaknuvši kako u njegovoj stranci dogovorom u sabornici oko istražnog povjerenstva uvjetuju glasovanje o ustavnim sucima.

SDP POKREĆE ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA AGROKOR: ‘Nećemo se prestati boriti, istjerat ćemo mak na konac’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, IGOR SOBAN
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo