o ratnim strahotama / Poslušajte ispovijest Sirijca koji živi u Zaprešiću, a čija je obitelj još uvijek na sirijskom ratištu

Rat u Siriji toliko podivljao, da brojke više nikoga ne šokiraju, a više su nego stravične. Četvrt je milijuna poginulih, više od deset milijuna izvan svojih domova i svakodnevne borbe između brojnih frakcija. O životu u paklu - s rođenim Sirijcem koji živi u Zaprešiću, a čija je obitelj i dalje izložena svakodnevnom bormbardiranju, više doznajte u prilogu

23.8.2015.
18:46
VOYO logo

Tijelom je u Zaprešiću, no mislima u rodnoj Siriji. 

Domovina Jihada Sharifija, kao i grad Mart, lijepo izgledaju još samo na razglednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo je svaki dan u tijeku bombardiranje, mi smo navikli kad na nas bacaju bačve, kako se kaže u Assadovom režimu, no sada bacaju kontejnere, još veće bombe", počeo je svoju priču Jihad Sharifi iz Zaprešića. 

Grad u kojem je nekad živjelo 200-tinjak tisuća ljudi, sada je pust. I danas traju borbe opozicijskih i snaga režima. A dva Jihadova brata i tri sestre i dalje su tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je teško. Nema vode, nema struje, sada se kod kćeri moje sestre pojavio i Tifus", kaže Sharifi. 

Uvjeti za život ne postoje. Uz to, dobar dio Sirije kontroliraju zloglasne snage terorističke organizacije Islamska država. Stotine tisuća prisiljene su na bijeg i neizvjesnost u izbjeglištvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je rat, ondje nema milosti. Kad se situacija malo smiri, ja bi vratio sve ljude ondje, ne bi im produžio boravak, samo da budu to određeno vrijeme na sigurnom", rekao je Jihad.

Sedam milijuna ljudi u Siriji moralo je napustiti svoje domove, ali su i dalje u zemlji. Čak četiri milijuna su pobjegla. Najviše u Tursku i Libanon. Dio sada putuje prema sjeveru Europe. Jer s navršenih 18 godina, jedina je perspektiva u Siriji - odlazak u rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni ne žele ići u vojni rok u Assadov režim. jer ako odete u Assadov režim na obavezni vojni rok, to znači da se nikad nećete vratiti kućama", objasnio je. 

Od početka rata poginulo je gotovo 250 tisuća ljudi, među njima više od 12 tisuća djece. Sirija je trenutno najveće krizno žarište na svijetu. U ovim trenucima traje egzodus kojem se ne nazire kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo