kolumna ive anića / Posljednja šansa grada Splita da opet postane - grad

Image
Foto: Maja Prgomet

Ako Željko Kerum i Vice–gradonačelnik uđu u drugi krug, što na koncu pokazuju i sve relevantne ankete, imat ćemo opet čvrstu koaliciju ničega i imat ćemo opet apstinenciju biblijskih razmjera uz tisuće i tisuće nevažećih listića.

Ivo Anić

Ivo Anić

30.3.2021.
15:50
Maja Prgomet
VOYO logo

U svojoj novijoj povijesti grad Split nije imao važnije izbore doli ovih lokalnih koji nas očekuju za dva mjeseca. Idila koju vidite u medijima na suncem okupanoj rivi, nažalost je samo kulisa. Prošetati Splitom ovih dana, i to užim centrom grada, strašno je iskustvo. Moj grad je danas grad duhova. Zatvoren, pust, prazan, kao nikada u svojoj povijesti. Barem ga ja takvog ne pamtim. Poslovni prostori po čitavom centru daju se u najam, propalo je ili zatvoreno praktički sve što je propasti ili se zatvoriti moglo, i ta zadnja utvrda grada, sunčana riva, samo je zadnje mjesto u užem centru grada gdje se ljudi  okupiti i mogu.

Grad Split, ionako čudan i politički iznimno nestabilan grad, u zadnjem desetljeću imao je nesreću da lokalne izbore ne shvaća ozbiljno. Kao što je imao niz političkih eksperimenata koji su mu se obili o glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve vas koji će u pasusima gore okriviti pandemiju kao ultimativnu izliku, mi koji malo bolje poznajemo gradske probleme lako i brzo ćemo vas razuvjeriti. Split je grad koji u zadnjem desetljeću političkih lutanja rapidno stagnira. Split je grad koji nije riješio odlagalište otpada pa se isti stihijski odlaže praktički po čitavom gradu. 

Taj krimen nosi Željko Kerum, koji je gotov plan i sredstva za tu namjenu preusmjerio u izgradnju šetnice pred svojim budućim hotelom. Split ima potpuni kaos u prometu, i to sada traje desetljećima. Jedna jedina ulica još uvijek vodi prema trajektnoj luci, a same prometnice po Splitu nisu se obnovile od vremena socijalizma. Split više nema parkirnih mjesta, pa su čak i parkovi po gradu noću pretvoreni u parkirališta. Split ima najskuplje stanovanje u državi, skuplji kvadrati su jedino još u Dubrovniku i Split danas ima potpuni demografski slom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade obitelji masovno odlaze iz grada u kojem nemaju budućnosti. Zatvoreni apartmani radije stoje prazni, nego da se iznajme mladim obiteljima, a famozni stanovi POS-a i u oglasnicima se preprodaju. Pogađate, dobijali su ih svi, samo ne oni za koje su zamišljeni. 

Image
kolumna ive anića /

Valjanje u bljuvotini: Društvo nastalo na mržnji, koje mržnju njeguje i tolerira, moralo je dati Marina Miletića

Image
kolumna ive anića /

Valjanje u bljuvotini: Društvo nastalo na mržnji, koje mržnju njeguje i tolerira, moralo je dati Marina Miletića

Ovi su izbori, odgovorno tvrdim, možda zadnja šansa za moj grad, a mnogi je u gradskim kuloarima vide u jednom potpuno neočekivanom kandidatu. Kandidatu stranke Centar – Ivici Puljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Puljak može na ovim izborima napraviti ključnu stvar, a ona je mijenjanje ustaljene paradigme. ako navijamo za demokraciju i ako se svi složimo da je najgori scenario  koji se Splitu može ponoviti,  scenario od prije četiri godine. Drugi krug izbora u kojima je Split srušio sve rekorde u državi po apstinenciji i po nevažećim glasačkim listićima. Ivica Puljak naime može konačno mobilizirati ljude da izađu na birališta, i to je za sada njegova ključna uloga. 

Lijevi birači su ključ

SDP-a kotira izrazito loše i malo je vjerojatno da mogu motivirati Splićane da izađu na izbore. SDP, čija se čak i relativno starija baza odriče te stranke. Stranke koja ih je potpuno izdala za vrijeme Ive Baldasara, pa potom izabravši stranu suprotnu Peđi Grbinu sebi pucala u nogu, i na koncu istaknula potpuno beznadne i relativno nepoznate kandidate u ovoj kampanji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će tradicionalo lijevi birači biti ključ izlaznosti ovih izbora, govori nam upravo taj generacijski transfer koji se trenutno događa prema jasnim i artikuliranim strankama Možemo i Pametno koji  sve više i bolje kotiraju na lijevom spektru. Pa čak i kod starijih birača.

Da je ponovo Ivica Puljak ključan, govore nam i trenutne ankete, koje bi da su Jakov Prkić i on zajedno, tu koaliciju stavile ravnopravno u utrku za drugi krug. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ima svoju čvrstu bazu koja se uglavnom temelji na ljudima koji materijalno ovise o toj stranci. Ti ljudi će čekati u redu, i te ljude kako smo naučili u ovih deset godina na izborimamožemo očekivati.  Pragmatizam HDZ-a, najbolje oslikava prošla kampanja koja je bila u svim segmentima  skandalozna, da bi iz nje naknadno izašla koalicija sa  Kerumovim HGS-om. Nije zgoreg podsjetiti kako je tadašnji predizborni cirkus završio po sistemu "tko nas bre zavadi?"

No najveći problem prošlih izbora bio je ponavljam drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada u povijesti grada nismo imali situaciju da građani nemaju izbora. I uslijedila je apstinencija nezabilježenih razmjera. Da bi se to izbjeglo na ovim izborima ključ je očito koalicija. Dogovor između "ostatka svijeta."

Ljubav i disciplina

Lijevi birači vole se zaljubiti, dok desni čekaju disciplinirano u redu za glasanje. Takvo što moglo bi poljuljati planove Željku Kerumu i HDZ-u koji sebe već vide u drugom krugu. Ne zaboravimo, Željku Kerumu koji je potpuno preuzeo glasače Domovinskog pokreta kojikao i MOST po prvim izlaznim anketama u Splitu ne stoje dobro.  Sam Domovinski pokret ne prolazi u Splitu jer je svjetonazorski sličan Kerumovu HGS-u. 
I tu sada dolazimo do ključnih figura ovih izbora u Splitu. Ivice Puljka i Jakova Prkića. Po svim pokazateljima više od polovine SDP-ovih birača spremno se prikloniti u drugom krugu tom finom i uljuđenom profesoru da bi izbjegli scenario od prije četiri godine. Da nemaju  za koga glasati. Čak da nemaju ni manje zlo, već opciju koja će nakon najprizemnijeg kreševa u povijesti nakon deset dana stupiti u koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj paradoks tipičan je za grad pod Marjanom. I nije jedini. 

Tradicionalno lijevi birači, barem što se drugog kruga tiče, radije će se prikloniti Ivici Puljku  koji po svom političkom opredjeljenju nije lijeva opcija. Kao i oni sa desnog spektra Željku Kerumu koji je bliži HDZ-u nego desnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što je s mladima?

Mladi ljudi, potpuno bez perspektive, mahom će radije glasati za Željka Keruma "jer ih zabavlja" nego li za recimo zelene koji su globalni trend i okupljeni su uz stranku Možemo i Pametno. Ma koliko im Greta Thumberg bila simpatična, mladost Splita zaokružiti će Željka Keruma jer jedini u svojoj kampanji spominje Hajduk. I tu naravno paradoksima nije kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desni birači, po svim najnovijim anketama, jednako su spremni u drugom krugu podržati Ivicu Puljka kao i oni lijevi, pa se razložno postavlja pitanje zašto taj znanstvenik ne kotira bolje za prvi krug od recimo  Vice – gradonačelnika?

Koalicija ničega

Problem Ivice Puljka jest što on nije splitski Tomislav Tomašević. Splitski Tomislav Tomašević godinama je Jakov Prkić, kandidat za gradonačelnika koalicije Možemo, Pametno i Nove ljevice. Jakov Prkić  potpuno je upoznat sa infrastrukturalnim problemima grada i on je na prvoj crti godinama. Hrabar, nepotkupljiv, predan. Problem sa Jakovom Prkićem i Ivicom Puljkom jest taj što više nisu zajedno. A sam Ivica Puljak ma koliko bio stručan i potkovan znanstvenik, nije kao recimo Jakov Prkić upućen u sve probleme u kojima se nalazi grad Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već ih poznaje površno.

I sada dolazimo do osnovnog problema lokalnih izbora, koji su ponavljam od vitalne važnosti za grad koji desetljećima stagnira. Problema koji se zove ponavljanje povijesti. Ako Željko Kerum i Vice–gradonačelnik uđu u drugi krug, što na koncu pokazuju i sve relevantne ankete, imat ćemo opet čvrstu koaliciju ničega i imat ćemo opet apstinenciju biblijskih razmjera uz tisuće i tisuće nevažećih listića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako se "ostatak svijeta" dogovori, tada ćemo barem imati važeći drugi krug.  I to je za grad Split jedina prava i poštena šansa.

Prošetajte malo gradom pa će vam biti jasnije zašto nam svima treba ta šansa. Gradu Splitu trebaju i lijevi i zeleni. Gradu Splitu trebaju i poduzetni i patrioti. Gradu Splitu trebaju i pametni i stručni, no najviše oni koji ga istinski vole i mogu ga vratiti da nam svima ponovo bude ono što je bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad. 

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču