Poskupjelo brašno i ulje, što je sljedeće?

14.7.2010.
9:04
VOYO logo

arti-201007090763006Dosadašnja cijena Franckove 'ciglice' od 15,99 kuna u tri od promatranih osam supermarketa promijenila se u 16,49 kuna, a isto se uskoro očekuje i kod drugih trgovaca. Iznenadilo je poskupljenje Zvijezdina suncokretova ulja – umjesto 9,99 kuna, stoji kunu više. Uočili su i poskupljenje glatkog brašna, u prosjeku 20,49 posto.

Kad je posrijedi kava, sustiže nas drastično poskupljenje sirove kave na svjetskom tržištu i jačanje dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nemamo nikakvih spoznaja da su cijene brašna porasle. Mlinari, pogotovo mali, svakodnevno plaču kako su prisiljeni brašno dati i za kunu'', rekla je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, čije članice pokrivaju više od 80 posto hrvatskog tržišta mlinarsko-pekarskim proizvodima.

Hrvoje Filipović, vlasnik i direktor Granolija, koji drži 20 posto hrvatskog tržišta brašnom, također potvrđuje kako mlinari nisu dizali cijene svojih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donedavno je, piše Večernji list, tinjao tihi rat između mlinara i trgovačkih lanaca koji su na brašnu provodili velike akcije s umanjenim maržama, a njima fakturirali višu otkupnu cijenu od one po kojoj su njihovo brašno prodavali. Sada su, tvrde mlinari, počeli valjda normalno maržirati robu, a oni brašno trgovcima i dalje prodaju po niskim cijenama za koje kažu kako su na granici prostitucije.

Za skuplje ulje kriv je rast cijena uljarica, od 10 do 15 posto, te jačanje dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007090730006''U posljednjih pet mjeseci rast dolara dramatično utječe na naše ulaze i ukupan rast naše proizvođačke cijene, a i drugi su proizvodni troškovi rasli'', poručili su iz Agrokora.

Ostali, pak, proizvodi veće dodane vrijednosti, tvrde, neće poskupjeti. Ekonomski analitičari ne misle da bi najavljeno poskupljenje struje trebalo uzrokovati novi val poskupljenja, ali upozoravaju i da ono otvara prostor za slobodnu procjenu trgovca o dizanju cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201007110295006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo