'izvadio kruh iz wc- a ' / Ovo je poruka odgajateljica mami i tati: 'Imali smo nezgodnu situaciju s L tijekom ručka'

Image
Foto: RTL Danas

'Kao posljedica takvog ponašanja ne pridržavanja pravila skupine ili komunikacije s odgajateljem oko hrane provedeno je razgovor s njim, no vi isto morate kao roditelji kazati djetetu razgovorom o neprimjerenom ponašanju'

A. Mlinarić/A. Čičak-Božić

22.3.2024.
19:36
RTL Danas
VOYO logo

U Zaprešićkom vrtiću odgajateljica je natjerala petogodišnjeg dječaka da golim rukama izvadi koricu kruha iz WC školjke nakon što je dječak koricu bacio jer nije mogao pojesti do kraja. Odgajateljica je poslala poruku njegovim roditeljima u nadi da će svoje dijete 'usmjeriti pozitivnom djelovanju'.

Poruku odgojiteljica prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar dan, šaljemo poruku i majci i ocu. Imali smo nezgodnu situaciju s 'L' tijekom ručka. Unutar skupine pravilo oko ručka je da si sami stavljaju jelo te koliko stave toliko pojedu, kada pojedu i kruh ukoliko žele dođu po još i također je dogovor oko uzimanja kruha ako ne želiš slobodno izrazi svoje mišljenje i ne moraš uzeti kruh.

Vaše dijete danas je tražilo drugo jelo nakon što nije pojelo kruh i dobilo je jer ga nismo provjeravali vjerujući da se drži dogovora. Nakon što smo primijetili da nije pojeo kruh rekli smo mu da kruh isto pojede. 'L' je počeo brljaviti s jelom, pojeo tek polovicu ostatka druge zdjelice na što je upućivan da je tražio još. Na to je pojeo samo sredinu kruha i tražio spremanje zdjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL /

Šok u zaprešićkom vrtiću: Tete natjerale dijete da iz WC školjke izvadi bačeni kruh

Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL /

Šok u zaprešićkom vrtiću: Tete natjerale dijete da iz WC školjke izvadi bačeni kruh

Uz dogovor koji imamo u skupini da se jelo pojede do kraja i kruh se ne uzima ukoliko ne želiš potakli smo ga pojede ostatak. Uz obavijanje naših poslova oko wc djece i spremanja u krevet 'L' je iskoristio priliku, spremio praznu zdjelicu na kolica, a stavio koru kruha u džep koji je kasnije bacio u wc školjku.

Djeca su primijetila kruh te nam ukazala na problem koji je 'L' negirao. Provjerom džepa (jer, smo, se već susreli s takvim njegovim spremanjem mnogih stvari) uvidjeli smo džep prljav od špinata, krumpira i mrvica kruha. 'L' je izvadio kruh iz wc- a i ukazano mu je da ponašanje nije u redu kao nepridržavanje pravila i dogovora skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljedica takvog ponašanja ne pridržavanja pravila skupine ili komunikacije s odgajateljem oko hrane provedeno je razgovor s njim, no vi isto morate kao roditelji kazati djetetu razgovorom o neprimjerenom ponašanju.

Ne tražimo tu "kaznu" nego vaš razgovor s 'L' o pogrešci. Što ranije reagirate i usmjeravati dijete razgovorom i objašnjavanjem bolje će razumjeti svijet oko sebe. Nadam se da razumijete razlog našeg reagiranja, cilj nam je djecu naučiti vrijednostima u životu da se cijene i budu zahvalni za blagodati u svijetu i uviđaju na potrebe drugih oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također nam je cilj razviti komunikaciju u kojoj izražava sto želi, ali da je i svjestan skupine i dogovora i pravila. Hvala na razumijevanju, nadamo se da ćete obaviti razgovor s njim i usmjeriti ga pozitivnom djelovanju. Lijep pozdrav."

POGLEDAJTE VIDEO: Katastrofa u zaprešićkom vrtiću: 'Kroz suze mi je govorio što je morao raditi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo