DRAMATIČAN PRIRODNI PAD / Poražavajući rezultati istraživanja: poznati demograf otkrio koji dijelovi Hrvatske najbrže izumiru

Image

Demograf Stjepan Šterc naveo je pet hrvatskih županija u kojima je situacija po pitanju stanovništva trenutno najgora

27.2.2017.
10:34
VOYO logo

Javnosti će sutra biti predstavljeno istraživanje "Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava", a njega će predstaviti demograf Stjepan Šterc. On je za N1 otkrio glavni problem zbog kojeg stanovništvo u Hrvatskoj stari i koji su krajevi najugroženiji, a ujedno je rekao kako su rezultati istraživanja gori nego što se mislilo. 

"Moram priznati da je stvar još gora. Teško je pobjeći od podataka koji jasno ukazuju na nešto. Sve što se predviđalo će se dogoditi za 50-60 godina, može se dogoditi za 10 godina", rekao je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demograf je objasnio kako se radi o problematici koja mora biti u temelju gospodarskog razvoja, te da je u Irskoj ta problematika postala pitanjem strateškog razvoja. "Irska i Izrael su se oslonili na bogatstvo vlastitog iseljeništava. Prije 25 godina Irska je imala demografske pokazatelje kao mi, a danas su najmlađa država na svijetu", rekao je Šterc.

"Mladi žele puno samostalnosti i ne ulaze u zajednice. Ali postoje gradovi poput Zagreba, pa i Vis i niz općina koje su nešto učinile jer su vidjele da se ne mogu razvijati u depopulacijskim uvjetima", objasnio je demograf. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgora situacija je u Osječko-baranjskoj županiji gdje je prirodni pad  -1600, druga je Primorsko-goranska županija s prirodnim padom od oko -1400 skoro -1500, potom slijede Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka i Splitsko-dalmatinska.

To je pet najgorih županija. Mene je iznenadilo da se prirodni pad pojavio i u gradu Rijeci, ali i u Splitu i Osijeku, dosadašnjim nositeljima regionalnog razvoja. Približava se i Zagrebu, ali su oni donijeli neke ključne mjere, pa mislim da se to neće dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događa primarno zbog pada rodnosti, a onda sekundarno zbog iseljavanja, a kad se to dvoje spoji dobivamo lošu demografsku sliku kakva je. Imao čitav niz mogućnosti, treba donijeti ključne odluke kojima se to može zaustaviti", zaključio je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo