Ne ispunjavaju kvote / Poražavajuća statistika: Hrvatski poslodavci radije plaćaju kazne nego da zapošljavaju osobe s invaliditetom

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Tvrtke i državne institucije u Hrvatskoj platile su u prošloj godini više od 216 milijuna kuna novčanih naknada

24.10.2019.
9:55
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtke i državne institucije u Hrvatskoj platile su u prošloj godini više od 216 milijuna kuna novčanih naknada, kazni, jer nisu ispunili zakonom propisane kvote i zaposlili osobe s invaliditetom.

Godinu dana ranije ta je novčana naknada bila ukupno 212 milijuna kuna što znači da su u dvije godine poduzeća platila više od 428 milijuna kuna novčanih naknada jer ne poštuju zakon koji im propisuje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, pokazalo je to izvješće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prenosi Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zapošljavaju invalide

Obveznici kvotnog zapošljavanja su poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika. Oni imaju obvezu zaposliti barem tri posto osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj ranika, a zakon uvažava i zamjensku kvotu, odnosno sklapanje jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava. Većina poslodavaca, bili oni iz javnog ili privatnog sektora, izgleda da rađe biraju opciju
plaćanja naknade koja iznosi 30 posto minimalne plaće po svakom radniku s invaliditetom nego zaposliti osobu.

Prošle godine osobe s invaliditetom trebalo je zaposliti 2.067 tijela iz javnog sektora i 6.659 privatnih tvrtki te 106 obveznika iz organizacije civilnog društva. Od ukupno 9.435 obveznika kvotnog zapošljavanja, to nije učinilo njih 6.179, što je više od 65 posto, pa su na kraju platili mjesečnu naknadu koja je prošle godine iznosila 1031, 94 kune. To znači da su poslodavci u Hrvatskoj propustili zaposliti 17 i pol tisuća osoba s invaliditetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S očetkom 2020. godine, s obzirom na povećanje minimalne naknade, povećava se i taj iznos za 96 kuna. Na kraju bi taj iznos mogao biti veći za 20 milijuna kuna nego lani.

U prošloj godini Zavod je isplatio 101,6 milijuna kuna poticaja poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetim, no unatoč tome, godinu je završio s pola milijarde kuna viška prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome da većina obveznika ne poštuje kvotno zapošljavanje, u 2018. godini zaposlene su 324 osobe više nego u 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo