POPULARNI DUĆAN U HRVATSKOJ NA METI HAKERA: / Ako ste ovdje kupovali online, obavezno kontaktirajte svoju banku

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska verzija online trgovine Intersporta bila je meta hakerskih napada kojima je bio cilj prikupljanje podataka o bankovnim karticama

16.6.2020.
8:50
Profimedia
VOYO logo

Hakeri su na brojne načine pokušali iskoristiti činjenicu da su mnogi u vrijeme pandemije koronavirusa počeli kupovati putem interneta ostavljajući podatke kartica na online trgovinama. Pritom je međunarodna kompanija koja posluje i u Hrvatskoj, Intersport, imala velikih problema s hakerima koji su na njihove stranice uspjeli ubaciti i sakriti maliciozni kod s ciljem prikupljanja podatke o bankovnim karticama korisnika prilikom njihova upisivanja, prenosi Zimo.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalci s podacima kartica sada mogu raditi nove kupnje preko interneta ili ih dalje prodati na crnom tržištu. Hakeri nisu postavili maliciozni kod na sve verzije stranice Intersporta, već na hrvatsku, srpsku, bosanskohercegovačku, crnogorsku i slovensku. Prvi napad na stranicu zabilježen je potkraj travnja, a kod je uklonjen 3. svibnja, da bi 14. svibnja stranica ponovno bila hakirana, kad je kod uklonjen nakon nekoliko sati.

Potrebno je kontaktirati kartičarske kuće

Slični napadi pogodili su i online trgovine kompanije Claire's, a ZDnet tvrdi da je u oba slučaja broj korisnika na koji utječe ovaj napad bio "veći od uobičajenog". Savjetovali su sve koji su u navedenom razdoblju kupovali putem webshopa Intersporta da kontaktiraju svoje kartičarske kuće i da prate sredstva na računu kako netko ne bi s tim podacima kupovao na drugim internetskim stranicama i trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo