Popisivači imaju unaprijed pripremljene popise!?

Popisivači u Vrgorcu dolaze građanima s unaprijed pripremljenim listama stanovnika na dotičnoj adresi i onda ih uvjeravaju da je u redu upisati ih, tvrde SDP-ovci.

11.4.2011.
18:01
VOYO logo

SDP je u Splitu održao konferenciju za novinare na kojoj je teško optužio popisivače stanovništva da sugeriraju građanima tko živi na njihovim adresama, produljujući tako stanje zvano "Dusina 0", odnosno stanje statističkog kaosa!

Podsjetimo, Dusina 0 je adresa u Vrgorcu na kojoj je otkriveno čak 404 birača, a sada SDP-ovci sumnjaju da se taj fiktivni broj pokušava preslikati i na popis stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informaciju o manipulacijama prilikom popisa stanovništva je primio predsjednik SDP-a Vrgorca Rade Bobanac, upozorivši kako se u njegovom gradu "lažni birači alkemijom pretvaraju u lažne stanovnike". Procjenjuje da je broj birača za 25 posto veći od stvarnog broja stanovnika, a prema informacijama kojima raspolaže, zloporabe se događaju i u Metkoviću, Pločama i Imotskom.

"Popisivač dolazi sa spiskom osoba koje žive na pojedinoj adresi i osobi koju zaista zatiče u zgradi objašnjava da je u redu da se ondje popišu i oni koji žive i rade u Hercegovini, kako on ne bi izgubio socijalna prava", kaže Ranko Ostojić (SDP) ističući da se na izigrava odredba popisa stanovništva prema kojoj se kao stanovnik naselja ne može navoditi osoba koja ondje ne živi dulje od godinu dana. SDP-ovci sumnjaju da HDZ-ova vlast namjernim neusvajanjem Zakona o prebivalištu omogućava ovakve manipulacije i održavanje nerealnog broja birača, jer bi se po tom zakonu uredilo da je moguće biti prijavljen samo na jednu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Vrgorcu je prijavljeno preko 9.000 ljudi koji imaju mirovinsko osiguranje. Prema prošlom popisu stanovništva u Vrgorcu živi 5.400 ljudi, a prema biračkom popisu, u Vrgorcu je registrirano 7.020 osoba! Ispada da broj punoljetnih osoba u Vrgorcu premašuje ukupan broj stanovnika", primjer je koji ističe Ostojić.

Koja je poanta popisa stanovništva?

Upitan nije li to već riješeno obvezom da je svaki građanin dužan navesti i prebivalište i boravište prilikom popisa, Ostojić odgovara da to ne može učiniti ovakav unaprijed zadani popis stanovništva prihvatljivim te da to opravdava popisivače koji popisuju koga žele.

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk je to uobličio pitanjem na konferenciji za medije: "Čemu trošiti 200 milijuna kuna na popise koji su već gotovi i kada nećemo dobiti pravu informaciju"?

SDP-ovci navode kako su slučajeve prijavili Državnom zavodu za statistiku, ali ne i policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104100317006 arti-201104070779006 arti-201104010377006 arti-201104080737006 arti-201101270860006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo