Ponavlja li se istorija Srbije?

Geopolitička karta Balkana u velikoj meri podseća na odnose koji su vladali uoči Balkanskih i Prvog svetskog rata

26.6.2013.
22:04
VOYO logo

U novom broju "Nedeljnik" se bavi time kako i koliko je promenjena slika Balkana za poslednjih sto godina i da li smo se teritorijalno opet vratili na početak.

Tako u svojoj analizi ovaj list piše da geopolitička karta Balkana u velikoj meri podseća na odnose koji su vladali uoči Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Hrvatskom u Evropskoj uniji, Bosnom koja je de fakto Briselski protektorat i Vojvodinom koja se samoproglašava evropskom regijom nezavisno od ostatka Srbije, kao da su oživele granice nekadašnje Austrougarske sa početka 21. veka.

Ipak, list navodi da je malo je država u Evropi koje su za sto godina u tolikoj meri proširili svoju teritoriju (osim Rumunije i Poljske).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija, naime, u oslobodilačkim ratovima je "dobila" Vojvodinu, povratila Rašku, a Srbi u Bosni imaju svoju "drugu srpsku državu", što je značajno veće od Smederevskog sandžaka, koji smo mi od milje zvali Beogradski pašaluk

- Ovo je vrlo interesantna tema o kojoj treba da razmišljaju ne samo istoričari, nego i političke i intelektualne elite. Ako analiziramo državni okvir Srbije iz 2012. i 1912. godine i ako preslikamo karte iz ovih perioda videćemo da se državni okvir Srbije - izuzimajući Vojvodinu i nekoliko malih opština na jugu Srbije - u potpunosti poklapaju. Zato moramo da postavimo pitanje gde smo bili i šta smo radili ceo jedan vek. Da dobro analiziramo dva naše jugoslovenska iskustva i principe na kojima su nas vodile naše elite - kaže za Nedeljnik Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko je nivoa na kojima može da se povuče analogija između današnjice i pozicije Balkana od pre tačno jednog veka, ističe on. Zagreb danas gleda u Brisel, kao što je u to vreme gledao u Beč, mišljenje Brisela zavisi od mišljenja u Berlinu kao što je nekada Berlin povlačio konce u Austrougarskoj. U to vreme Bosna je bila bečki, a danas je protektorat Evropske unije, i što je najilustrativnije - i tada su u Beogradu su zabrinuti za bezbednost srpskog naroda na Kosovu "koje nije naše, a koje nikada nećemo dati".

ISTORIJA SRBIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Vidovdana do Vidovdana

1389. Simbolični kraj moćne srednjovekovne srpske države 1878. Započela rasprava o Kneževini Srbiji na Berlinskom kongresu - simboličan kraj borbe za nezavisnost 1914. Franc Ferdinand ubijen u Sarajevu - kraj epohe Kraljevine Srbije 1919. Završena Versajska mirovna konferencija - početak epohe Jugoslavije 1921. Donesen prvi ustav ujedinjene jugoslovenske države 1948. Donesena Rezolucija Informbiroa - početak epohe titoizma 1989. Miting na Gazimestanu - početak Miloševićeve epohe 1990. Ukinuta konstitutivnost srpskog naroda u Hrvatskoj 2001. Slobodan Milošević izručen Hagu - simbolićan kraj Miloševićeve epohe i početak petooktobarske epohe 2012. Naprednjaci i socijalisti formirali Vladu - kraj petooktobarske epohe 2013. Čekamo datum - kraj ili početak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo