gost direkta: nenad bakić / Pomozite da SDP-u napravimo program - nagrada 10.000 kuna!

SDP, ta zasad stožerna stranka hrvatske ljevice, u ekonomskom smislu toliko luta bespućima političke zbiljnosti da ni sami SDP-ovci više ne znaju jesu li ljevičari, desničari, liberali, marksisti ili samo demagozi

21.11.2016.
22:49
VOYO logo
Image
AKTUALNA PITANJA /

Otkrivamo je li Zoran Milanović glasao za svojeg nasljednika i ostaje li u politici

Image
AKTUALNA PITANJA /

Otkrivamo je li Zoran Milanović glasao za svojeg nasljednika i ostaje li u politici

Tako je neki dan Gordan Maras predložio da se najveća stopa poreza na dohodak podigne na 46 posto, Branko Grčić je rekao da treba ostati 40 posto, a Boris Lalovac je rekao da je treba ukinuti.

Sve to izazvalo je dosta samilosti pa se na Facebooku okupila grupa liberala, ekonomista i poduzetnika koji su, što u zbilji, što u šali rekli da raspisuju natječaj za najbolji socijaldemokratski program koji će onda donirati SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za najbolji socijaldemokratski program je 10.000 kuna, a raspisao ju je poduzetnik i investitor Nenad Bakić, koji je bio gost večerašnjeg RTL Direkta. 

Je li ovo bila šala ili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je šala sa značajnim elementima istine. Kao što je rekao potpredsjednik SDP-a - teško je biti socijaldemokrat u siromašnoj zemlji jer socijalisti uvijek dijele ono što imaju. Ne vjeruju u stvaranje vrijednosti, oni vjeruju da kad nešto postoji, da se valjda podijeliti, ali vrijednost treba prvo stvoriti. 

Ti po vokaciji nisi socijaldemokrat, recimo više liberal. I što je tebe ponukalo da raspišeš natječaj za socijaldemokratski program? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onima koji glasaju za SDP ili bi glasali i nama koji ne glasamo, a možda bismo glasali jednog dana je u interesu da imamo jaku i artikuliranu opoziciju. Oni nemaju ideologiju, oni imaju samo doktrinu, a to je korištenje raznih sredstava u svrhu ostvarivanja svojih ciljeva. Kao što kaže Komadina, teško je biti socijaldemokrat u siromašnoj zemlji, ali lako je reći ono što oni ne bi trebali raditi, a to je lupetati ove fraze, što ih ja zovem trash marksizam - trash zato što su to one fraze koje su oni čuli iz treće ruke, iz komunističkog manifesta. Sukob rada i kapitala, ekstra profit, neoliberalni kapitalizam itd. To su frazetine bez značenja u koje su oni sami sebe uvjerili. 

Ti si prije par mjeseci napisao da je SDP uništio radničku klasu. Kako to misliš?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam rekao da je uništio, nego da su se odrekli radničke klase. Naime, oni stalno pričaju o zaštiti radnika. Ja mislim da radnik koji ima najmanje prava je nezaposleni radik. I to se prešutilo ali to se tretira kao da je istina iako se zaboravlja da je Hrvatska u vrijeme SDP-ove vlade potponula 2 posto u BDP-u za razliku od prosjeka ex socijalističkih zemalja koje su narasle 8,8 posto. Imamo tu deltu od 11 posto spram svih s kojima se uspoređujemo i zbog toga je izgubljeno preko 100.000 radničkih mjesta. Ti radnici danas nemaju posla ili ga traže u neioliberalnome. Oni kažu da je neoliberalni kapitalizam kuga modernog doba. Ja kažem - pa je, bijela kuga jer se iseljavaju Hrvati iz rođačkog kapitalizma i socijalizma u neoliberalni. 

Zašto je tolika fama oko toga? Ti si liberal, što treba biti da budeš neoliberal?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojao je jedan dio javnoga sektora koji je bio izrazito zainteresiran da se ne provode reforme. I onda su oni, a SDP je bio njihov zastupnik, smislili priču oko toga da je nas ugrozio neoliberalni i da je u svijetu kriza. I što se više priča o tome da je kriza od koje se mi trebamo sakriti i čekati da ona prođa, to se reforme odgađaju.

Još se češće čuje da je kapitalizam kao takav u krizi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapitalizam je uvijek u krizi, ali koja je opcija druga? Socijalizam je uvijek takav da uvijek propadne, psihopati uvijek bez iznimke dođu na čelo, ubiju milijune ljudi, a kapitalizam.. Ja nevolim tu riječ. Ona kod nas ima negativno značenje. To je razmjena dobara i usluga i znanja u tržišnoj ekonomiji koja uvijek stvara vrijednosti i uvijek ima krize. 

Ti si svjestan da će se za ovaj natječaj možda javiti Branko Grčić, Gordan Maras... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je 10.000 kuna svima nama koji živimo u suvremenom društvu, za kojeg želimo da oni koji vjeruju u socijalizam imaju svog legitimno izabranog zastupnika, mala cijena. Mi komotno možemo dati i 50.000 kuna. Mislim da bi to bio odlično uložen novac. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo