POLJOPRIVREDNIK OTKRIO KAKO JE TODORIĆ UNIŠTIO DOBAVLJAČE, A NJEGA KAZNIO: / 'Kad sam progovorio o nepravilnostima - uslijedila je osveta'

Image
18.4.2017.
17:05
VOYO logo

Naime, on je kada su svi, kaže Dukić, šutjeli ukazao na 'Todorićev plan za uništenje hrvatskog gospodarstva'. Todorića smatra veleizdajnikom, a predsjednicu Grabar-Kitarović licemjernom jer je, kako tvrdi, godinama znala da je poslovna politika Todorića štetna za gospodarstvo.

'Čim sam progovorio o nepravilnosti, Todorić se osvetio'

'S Agrokorom sam surađivao dvije godine, no, nakon što sam, u filmu 'Gazda', otvoreno progovorio o nepravilnostima u domaćem agraru i trgovini, ukazujući na poteze koji su učinjeni kako bi se uništila domaća proizvodnja, odmah je uslijedila Todorićeva osveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpremijera filma bila je u petak, a već u nedjelju, u večernjim satima, dobio sam obavijest o prekidu isporuke poljoprivrednih proizvoda iz naše zadruge 'Domaće blago', zbog čega su ljudima tada propale na stotine tona kupusa i cvjetače', ispričao je Dukić za portal 100posto.

Otkrio je što je točno izjavio u filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene 20 puta veće od otkupnih

'Dio filma 'Gazda' snimao se kod nas u zadruzi. Tada sam javno upozorio da je nedopustivo da jedan čovjek diktira i cijenu repromaterijala i otkupnu cijenu proizvoda te, u konačnici, cijenu finalnog proizvoda koju plaćaju potrošači. Sve je funkcioniralo ovako – robu su klasirali Todorićevi djelatnici. Razdvajali su dio koji je išao za industriju, a poljoprivredni proizvodi, koji su bili svrstani pod prvu klasu, na policama su se prodavali po cijenama i deset puta višim od onih koje je Agrokor plaćao dobavljačima. Budući da imaju i hladnjače, u periodima godine kada tih poljoprivrednih proizvoda nema na tržištu, čak ni u plastenicima, cijene su vrtoglavo skakale te su bile i 20 puta veće od otkupne', rekao je Dukić te dodao kako su se velike zarade vrtjele i na prodaji finalnih proizvoda.

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl

'Todorićev je Agrokor, primjerice, plaćao od 1,80 do 2,20 kuna za crvenu papriku, a potom je ajvar, kao finalni proizvod, prodavao po 25 kuna. Kupusnjače, koje su se skladištile u hladnjači, kupovao je od proizvođača po cijeni od 50 ili 60 lipa za kilogram, a u svojim ih je trgovinama kupcima prodavao po cijeni od 4 ili 5 kuna po kilogramu. Sve što se prodalo plaćeno je odmah, kešom ili karticama, a pritom nekim dobavljačima nije plaćano mjesecima, te stoga postavljam pitanje kako je moguće da se sustav koji tako funkcionira nađe u ovakvim problemima. Kako je moguće da se, dok je tvrtka pred potpunim kolapsom, isplaćuju masne dividende', pita se Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imao je dobro razrađen plan uništenja malih proizvođača'

Poljoprivrednik tvrdi kako je Todorić imao dobro razrađen plan kako uništiti male prerađivače i proizvođače, nakon čega je isti posao s velikim proizvođačima bio lak jer su oni zbog širenja proizvodnje ušli u milijunske kredite te se tako našli u dužničkom ropstvu.

'Todorić bi trebao odgovarati za veleizdaju jer je, pogodujući uvoznom lobiju i krupnom kapitalu, uništio čitavo hrvatsko gospodarstvo. Po direktivi Todorića, velike mljekare, Vindija, Dukat, Belje, uništile su male prerađivače mlijeka. Njegova generalna taktika je bila najprije uništiti male i srednje proizvođače neotkupljivanjem proizvoda, obiteljska gospodarstva s kojima je sklopio suradnju uništio je neplaćanjem, a velike proizvođače je dotukao, najprije nabrijavanjem cijena repromaterijala, a potom diktiranjem niskih otkupnih cijena', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL

Kaže kako je Todorić prema hrvatskim proizvođačima vodio brutalnu politika ucjene – uzmi koliko ti dajem ili ostavi, a ja ionako sve to mogu uvesti iz Srbije, Makedonije i Bugarske, po nižoj otkupnoj cijeni.

'Todorićeva obitelj je za idućih deset pokoljenja osigurana'

'I dok se domaći proizvođači, uz visoke cijene repromaterijala, nisu mogli pokriti ni s 2,20 kn za kilogram, Gazda je, za jednu kunu, uvozio papriku iz Makedonije i Bugarske. Finalni proizvod, ajvar, na policama je potom prodavao građanima i po 20 puta većoj cijeni. I dok je, svojom poslovnom politikom, uništavao domaću proizvodnju, Gazda je gomilao kapital, nemilosrdno je izvlačio novac iz sustava Agrokora te je ulagalo u vile i nekretnine. Svi su znali da će koncern, uz takvo vodstvo, doći u probleme, no nitko nije reagirao. Mač koji sada visi nad glavama zaposlenih u Agrokoru, ne prijeti Todoriću, jer njegova je obitelj, za idućih deset pokoljenja, financijski osigurana', rekao je Dukić, koji smatra kako je sramotno što je Todoriću politika maksimalno išla na ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovdje DORH ima puno posla'

Poljoprivrednik tvrdi kako korijen problem ide još u razdoblje pretvorbi i privatizacija.

'Kada je Todorić uzimao Belje, tadašnjoj sam premijerki Jadranki Kosor, prilikom jednog susreta, rekao da bih i ja vrlo rado kupio tu firmu za 1 kunu. Kosor se tada nasmijala i odgovorila mi da ta firma ima i 100 milijuna kuna duga. Točno, rekao sam, no ima i 750 milijuna kuna u naplati, te je na novom gazdi samo da naplati ta potraživanja. Za 1 kunu su se tako kupovale tvrtke s milijunskim potraživanjima u naplati, a potom se za samo 10 godina to isto gospodarstvo doveo na rub propasti. U ovoj hrvatskoj priči i DORH i sudstvo definitivno imaju jako puno posla', kaže Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo